Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Detectie van anabolen       Vergeten anabolen    

0 8 - 0 9 - 2 0 0 8

  Zo maak je een designeranabool van tibolone (Mens & Molecule #7 11 september 2008) [Offline]
"Deze middelen zijn nooit getest, niet op mensen en niet op dieren", waarschuwt organisch-chemicus Aede de Groot deze maand in Mens & Molecule, het tijdschrift van de Vlaamse beroepsvereniging voor chemici. "Uiteindelijk is de sporter die deze producten slikt het proefkonijn. Of, met een beetje pech, het haasje."
De Groot, gewaardeerd medewerker van Ergogenics, heeft het uiteraard over designer-anabolen. Ze duiken op in supplementen en sportvoeding, en circuleren in de sport. De Balco-affaire heeft laten zien dat het produceren van effectieve androgenen, die niet opduiken in dopingtests en zelfs niet staan geregistreerd, betrekkelijk eenvoudig is. Supplementenwizard Pat Arnold maakte het inmiddels wereldberoemde THG in een enkele chemische stap uit gestrinone, een niet-anabool gynecologisch hormoon.


Zo maak je een designeranabool van tibolone


Arnold maakte THG via een in principe eenvoudige truc. Hij hoefde zijn grondstof alleen maar bloot te stellen aan waterstof en een katalysator. Een chemicus die weet wat hij doet kan de reactie bij wijze van spreken in zijn eigen keuken uitvoeren.
Arnold gebruikte diezelfde truc toen hij norboleton maakte - van norgestrel, ook een steroid dat gynecologen aan vrouwen voorschrijven.


Zo maak je een designeranabool van tibolone


"Er zijn nog veel meer op het eerste gezicht onschuldige steroïden te koop die je in één stap kunt transformeren in een designer-anabool", zegt De Groot. "Neem nou tibolone. Net als gestrinone heeft tibolone geen spieropbouwende werking. Maar eenzelfde katalytische reductie als waarmee Arnold gestrinone veranderde in THG,
Zo maak je een designeranabool van tibolone
verandert tibolone in het anabole 17-alpha-ethyl-7-alpha-methyl-5(10)-estrene-3-one. Je kunt daarna zonder veel moeite twee dubbele bindingen invoeren, zodat je het totaal onbekende 17-alpha-ethyl-7-alpha-methyl-4,9,11-estratriene-3-one krijgt."
Tibolone is de effectieve stof in het preparaat Livial.
Je ziet de reactie die De Groot beschrijft hieronder. Het eindproduct, het omkaderde steroid, staat nergens in de wetenschappelijke literatuur omschreven. Toch is het waarschijnlijk gruwelijk sterk. Het heeft een trenbolonskelet, en een methylstekel op C7. Het is dus, net zoals THG, een stekelvarkenanabool - en ook nog eens oraal beschikbaar.


Zo maak je een designeranabool van tibolone


"Er zijn nog meer van zulke relatief eenvoudige trucs waarmee je steroïden kunt transformeren", zegt De Groot in Mens & Molecule. "Als je je er als chemicus een beetje in verdiept, dan zie je steeds meer mogelijkheden."
Het interview met De Groot verscheen op 16 augustus 2008 al in C2W #15. Dopingjagers zullen er niet blij mee zijn, want de chemicus zet ze in hun hemd. De WADA heeft ook wel eens bestudeerd of ze met simpele chemische handelingen designeranabolen konden maken, maar die exercitie leverde weinig op.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken