Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & suppletie       Testosteron & leefstijl       Seks       Zink    

0 8 - 1 1 - 2 0 0 9

  Zinksuppletie goed maar ook slecht voor seks in dierstudie (J Hum Reprod Sci 2009;2:57-61.)

Mannetjesratten die extra zinksulfaat door hun voer krijgen maken fiks meer testosteron aan, maar het seksuele effect van zink is niet onverdeeld positief. Dat schrijven onderzoekers van de University of Kelaniya op Sri Lanka in de Journal of Human Reproductive Sciences. Toch denken de onderzoekers dat zinksuppletie misschien mannen met seksuele problemen kan helpen.

De enzymen die in de testes testosteron helpen aanmaken gebruiken zink. Geef ratten, inactieve studenten of hard-trainende worstelaars een flinke dosis zink, en hun testosteronspiegel stijgt. De supplementenindustrie weet dat al langer, en stopt zink in testosteronverhogende producten als ZMA. En over ZMA gesproken: dat werkt volgens een humane studie van Duitse dopingjagers voor geen meter. Maar dat komt vooral omdat die zinksupplementen - o paradox - de zinkspiegel nauwelijks verhogen.

De onderzoekers uit Sri Lanka vroegen zich af of het testosteronverhogende zink ook nuttig kan zijn als middel tegen seksuele problemen. Op zich geen rare gedachte. Als testosteron proseksueel is [textbook stuff, gozers], dan is zink dat misschien ook.

De onderzoekers gaven mannelijke volwassen ratten van 200 gr twee weken lang elke dag 1, 5 of 10 mg zinksulfaat. Hieronder zie je wat er in die periode met hun testosteron- en prolactinespiegel gebeurde in de ratten van de 5 mg-groep. Prolactine is een antiseksueel hormoon.


Zinksuppletie goed maar ook slecht voor seks in dierstudie


De concentratie testosteron stijgt door de suppletie met een factor 4.5. Die van prolactine stijgt een factor 3.2.

Die hormonale effecten bereiden je al voor op de effecten die de onderzoekers vonden in het seksuele gedrag. Dat bepaalden ze door de mannetjes in een kooi bij een geslachtsrijp vrouwtje te zetten.


Zinksuppletie goed maar ook slecht voor seks in dierstudie


De onderzoekers keken hoeveel ratten ejaculeerden binnen 15 minuten. De ratten die 5 mg zink per dag kregen klommen weliswaar vaker op de wijfjes maar deden langer over de geslachtsdaad. De libido-index in die groep is dus wat lager, al is die verlaging niet statistisch significant. Bij de 10 mg-groep is iets anders aan de hand. In die groep is maar weinig van het seksuele gedrag over.

De onderzoekers vermoeden, zo lees je tussen de regels door, dat niet te hoog gedoseerde zinksupplementen positief uitwerken op mannen die te vroeg ejaculeren tijdens seks. Daarbij verhoogt zink in niet te hoge dosis ook de zin in seks - hoewel overdaad in dit geval duidelijk schaadt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken