Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Zink       Kankerpreventie       Gevaarlijke supplementen       Prostaatkanker    

1 0 - 0 7 - 2 0 0 3

Zinksupplementen verdrievoudigen de kans op gevorderde prostaatkanker

Zinksupplementen die de aanmaak van testosteron moeten verhogen kunnen de kans op prostaatkanker fiks verhogen. Dat blijkt uit een publicatie in de Journal of the National Cancer Institute. Volgens de schrijvers verdrievoudigt een inname van 100 milligram zink per dag de kans op gevorderde prostaatkanker. Bij een lagere inname van extra zink gebeurt hetzelfde, als je tenminste tien jaar lang dagelijks een zinksupplement slikt.

De onderzoekers gebruikten voor hun analyse de gegevens van een grote studie waar vijftigduizend mannen aan deelnamen. In die door Harvard opgezette Health Professionals Follow-Up Study volgden de onderzoekers de mannen van 1986 tot 2000. In die periode kregen drieduizend mannen prostaatkanker.

Incidenteel gebruik van zink onder de 100 milligram per dag leidde niet tot een verhoogde kans op gevorderde kanker. Bij mannen die een gewoon, en minder extreem gedoseerd zinksupplement langer dan tien jaar hadden geslikt, was de kans 2,5 keer hoger dan bij mannen die geen supplementen gebruikten.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Zinksupplementen verdrievoudigen de kans op gevorderde prostaatkanker


De kans op een overdosis zink is bij de gangbare multivitamines gering. Het gevaar zit hem in preparaten als ZMA, die per pil tien milligram zink bevatten. De fabrikant, die beweert dat hoge doses zink de aanmaak van testosteron verhogen, adviseert daarbij drie pillen per dag. Dat is dertig milligram. Tel daar nog bij op dat de meeste ZMA-gebruikers ook al zink binnenkrijgen via multipreparaten, en via hun voeding, dan kom je al snel in de buurt van de vijftig milligram zink per dag.

Tot overmaat van ramp zijn preparaten als ZMA zo ontworpen dat de opname van zink maximaal is. De toevoeging van magnesiumaspartaat en vitamine B6 vergemakkelijkt bijvoorbeeld de opname. Daarnaast geven de makers advies hoe het supplement te gebruiken - niet met calcium, wat de opname van zink zou remmen, en tussen de maaltijden door. En daardoor krijg je Amazing Results! Volgens de advertenties.


1. Too much zinc raises prostate cancer risk: study. Reuters, 1-7-2003.
2. Leitzmann MF, Stampfer MJ, Wu K, Colditz GA, Willett WC, Giovannucci EL. Zinc supplement use and risk of prostate cancer. J Natl Cancer Inst. 2003 Jul 2;95(13):1004-7. [PubMed]
3. Bijvoorbeeld: BioTest ZMA. NEW! BioTest ZMA Anabolic Mineral Support Formula. Bodybuilding.com, 2003.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken