Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

Anabolen & Risico's   Anabolen & risico's     Anabolen & Studies   Anabolen & studies    Horror & Sensatie   Horror & sensatie     Nieren   Nieren    

1 7 - 1 2 - 2 0 0 3

Zieke Flex Wheeler waarschuwt bodybuilders

"Als je op mijn niveau aan bodybuilding doet moeten er wel slechte dingen met je gebeuren", zegt Flex Wheeler, de voormalige Olympia-bodybuilder. "Er zijn teveel high tech middelen die je moet gebruiken. Je hoeft maar één keer iets fout te doen en je leven is voorbij."

Flex Wheeler is doodziek. Twee weken geleden opereerden artsen Wheeler aan zijn been, om hem te verlossen van opgehoopt vocht. Het was één van de vijf operaties die hij onderging nadat hij, enkele maanden geleden, een donornier kreeg van een lid van zijn kerkgemeente.

Wheeler vertelde Mark Emmons van de Mercury News over zijn ziekte, zijn voorbije loopbaan als professioneel bodybuilder en zijn hoop op een toekomst. Met zijn verhaal hoopt hij jonge bodybuilders en sporters ervan te weerhouden dezelfde fouten te maken als hij.

Sinds hij een nieuwe nier kreeg slikt Wheeler corticosteroïden om afstoting te voorkoming, en nog een reeks andere middelen. "Ze zijn allemaal nog gevaarlijker dan de anabolen die ik vroeger gebruikte", zegt hij. Die medicijnen hebben zijn spieren afgebroken en zijn gezicht veranderd. "De mensen herkennen me niet meer", zegt hij. "Ze denken: hee, daar gaat Flex' kleine broertje." Daarom wil hij niet op de foto.

Wheeler is er inmiddels over uit dat zijn middelen zijn ziekte hebben versneld. Maar dat zijn nieren het zouden opgeven was onvermijdelijk. Het zat in zijn genen, zegt hij. Wheeler heeft de ziekte FSGS, die vooral bij zwarte mannen voorkomt en de nieren geleidelijk laat afsterven. Maar zonder anabolen hadden zijn eigen nieren het waarschijnlijk veel langer uitgehouden. En zonder de enorme hoeveelheden eiwitten. En de kaliumsupplementen.

Anabolenexpert Linn Goldberg van Oregon Health and Science University in Portland is dat trouwens niet met hem eens. Wheeler is te optimistisch over de relatie tussen zijn kapotte nieren en zijn anabolengebruik, vindt hij.

"Geen wetenschappers heeft ooit de effecten van anabolen bestudeerd in de doseringen die jongens als Wheeler gebruiken", zegt Goldberg. "Bodybuilders verhogen hun hormoonspiegels ver voorbij de niveau's die natuurlijk zijn, en beïnvloeden elk orgaan in het lichaam. De kapotte nieren van Wheeler houden waarschijnlijk wel degelijk direct verband met zijn middelengebruik."

Gratis anabolen

Voor een optreden of wedstrijd gebruikte Wheeler voor tienduizend dollar aan anabolen, zegt hij. Betalen hoefde hij niet. Hij kreeg ze vaak gratis, omdat hij een ster was. Iets merken van nadelige effecten deed hij ook niet, behalve dan dat hij agressief werd. Alhoewel, dat merkte hij op dat moment ook niet. Dat merkte hij pas achteraf, als hij ermee was gestopt.

Ronduit gevaarlijk waren de diuretica. Meerdere keren belandde Flex Wheeler in het ziekenhuis, terwijl hij het uitschreeuwde van pijn omdat zijn spieren verkrampten. Een paar keer was hij op een haar na dood. Artsen waarschuwden hem dat hij zijn leven op het spel zette. En eigenlijk wilde Wheeler in 1997, toen duidelijk werd dat zijn nieren begonnen te verschrompelen, al stoppen met de middelen.

"Ik kon niet", zegt hij. "Zonder middelen kun je niet aan bodybuildingwedstrijden doen. En als je niet op een hoge plaats eindigt, krijg je geen prijzengeld."

Nieuwe spierversterkers

Van middelen als Interleukine 6 en 15 wisten we dat al dat ze een anabole werking hebben, maar ook pas-ontdekte stoffen als Ciliair Neurotrofe Factor en Groei-Differentiatiefactor 8 blijken de eiwitopbouw te beinvloeden. Dat zeggen Italiaanse onderzoekers in een overzichtsartikel. Er zijn volgens hen ook aanwijzingen dat de nieuwe hormonen de aanmaak van samentrekkende spiervezels verhogen.

Zoico E, Roubenoff R. The role of cytokines in regulating protein metabolism and muscle function. Nutr Rev 2002 Feb;60(2):39-51. [Link]

In 2002 probeerde hij het clean, naar eigen zeggen. Victor Conte, de man achter Balco, begeleidde hem met supplementen, maar het mocht niet baten. Wheeler ging door het leven als de incredible shrinking bodybuilder. Hij verloor tientallen kilo's. Eindigde niet meer bovenaan. Trainde slecht. "Toen ik nog gebruikte zat ik barstensvol energie. Maar als ik clean trainde was ik helemaal kapot. En resultaat zag ik niet."

Dus ging Wheeler maar weer aan de anabolen. Hij deed nog één show en stopte. Voorgoed.

Wat Flex allemaal gebruikte wil hij niet zeggen, behalve dan dat het niet alleen anabolen waren. "Iedereen heeft het nu met de Balcozaak over anabolen", zegt hij. "Maar er zijn veel dodelijker sports technology drugs dan steroïden." Welke hij precies heeft gebruikt houdt hij liever voor zich. "Er zijn jongens anabolen gaan gebruiken omdat ze op mij wilden lijken", zegt hij. "Ik wil zoiets niet nog een keer op mijn geweten hebben."

Nu kijkt Flex Wheeler vooruit naar de dag dat hij zich weer gezond voelt is. In Venice heeft hij een supplementenzaak waar hij graag in wil gaan werken.

Mark Emmons. Steroids' vicious circle. Drugs pump up bodybuilder, then deflate him. Mercury News, 16-12-2003.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken