Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Testosteron & suppletie       Cortisol       Testosteron & leefstijl    

1 7 - 1 0 - 2 0 0 9

  XTC verhoogt cortisolafgifte met 800 procent (Neuropsychobiology. 2008;57(4):165-80.)

Stappers die geregeld een avondje gaan stuiteren met XTC [structuurformule hieronder] verzieken hun hormoonspiegel. De combinatie van dansen en stuiterpillen zorgt voor een achtvoudige verhoging van de aanmaak van het spierballenslopende cortisol en een milde toename van het anabole testosteron. Dat ontdekten psychologen van Britse Swansea University die twaalf stuiteraars van voor in de twintig twee weekeinden bestudeerden.

XTC
XTC - eigenlijk: 3,4-methylene-dioxy-methamphetamine of MDMA - is eigenlijk een afslankmiddel. De fabrikant Merck nam in 1913 patent op de amfetamineachtige stof, maar bracht hem niet op de markt. In de hersenen zorgt MDMA voor een fikse toename van de blijmakende neurotransmitter serotonine, en veroorzaakt een energiek en euforisch gevoel. Vandaar dat MDMA zo populair is geworden in de house-cultuur. Pardon. Wat zeggen we nou weer voor geks? We bedoelden natuurlijk: vandaar dat dankzij MDMA de housecultuur heeft kunnen ontstaan.

Over de endocrinologische gevolgen van MDMA is weinig bekend. Vandaar dat de onderzoekers acht mannelijke en vier vrouwelijke studenten bestudeerden toen die op een zaterdagavond op en neer gingen springen. De ene keer gebruikten de studenten XTC, de andere keer niet.

De figuur hieronder laat zien hoeveel cortisol de studenten in hun bloed hadden.


XTC verhoogt cortisolafgifte met 800 procent


Twee uur en dertig minuten nadat de studenten hun pillen hadden ingenomen en hadden staan springen was hun cortisolspiegel met 800 procent toegenomen. Dat is, ehm, veel. De testosteronspiegel van de studenten steeg ook, maar beduidend minder. Die stijging kwam niet verder dan 75 procent.


XTC verhoogt cortisolafgifte met 800 procent


De stijging van de testosteronspiegel komt niet voor bij proefdieren die XTC krijgen. Daarbij daalt de testosteronspiegel juist. Misschien reageerden de studenten anders omdat ze meer gingen bewegen.

XTC-gebruikers rapporteren vaak een terugslag nadat ze hebben gebruikt. Ze zijn neerslachtig, voelen zich niet lekker en merken dat hun geheugen minder goed functioneert. De onderzoekers vragen zich af of de cortisolpiek daarmee iets van doen heeft. In psychobiologische studies blijkt dat een hoge cortisolspiegel het functioneren van hersencellen vermindert.

Voor sporters is het onderzoek om een andere reden interessant. Het lichaam van prestatiesporters staat onder veel stress en maakt veel cortisol aan. Met slimme trainingsschema's, voedingsinterventies en supplementen proberen sporters de aanmaak van cortisol in te dammen. Stuiterpillen doen dat werk teniet.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken