Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Detectie van anabolen       Anabolen & studies     Anabolen & Risico's  Anabolen & risico's     Vergeten Anabolen  Vergeten anabolen    

0 3 - 0 4 - 2 0 0 7

  William Llewellyn: Dit jaar zijn er meer ondergrondse dan legitieme anabolen (musculardevelopment.com) [Offline]
Editie van No Bull Radio, oorspronkelijk uitgezonden op 2 april. John Romano en Dave Palumbo praten met William Llewellyn, de baas van Molecular Nutrition, editor van Body of Science en schrijver van het jaarlijks verschijnende Anabolics.
William Llewellyn
Anabolics 2007 is uit sinds februari. Het boek is in het dopingmilieu uitgegroeid tot 'het' handboek over anabolen.
De trend op de dopingmarkt is underground, zegt Llewellyn, en dat baart hem zorgen.
"Voordat de overheid anabolen verbood, kwamen anabolen uit degelijke, legitieme fabrieken, zoals Schering en Organon. Toen de overheid ging optreden tegen anabolen, verschenen de nepperds. Meestal bevatten ze niets of bijna niets. En daarna kwamen de UG-labs. Die pretendeerden niet legitieme fabrikanten te zijn, maar maakten wel anabolen. Ze profileerden zich als producenten van krachtig gedoseerde middelen voor hard core-bodybuilders."
Sommige UG-labs zijn gewoon slecht, en hun producten regelrecht gevaarlijk, waarschuwt Llewellyn. De poeders die de labs gebruiken zijn niet zuiver. De labs gebruiken olie voor in de keuken om poeders in op te lossen, en mengen hun injecteerbare producten gewoon thuis, in een achterkamer. Onveilig, aldus Llewellyn.
In Anabolics 2007 staan nu meer UG-anabolen dan anabolen van legitieme fabrieken, zegt Llewellyn. Steeds meer mensen begrijpen dat ze veel kunnen verdienen met de illegale productie van anabolen - en gaan dus zelf producten maken.
Een goede UG-fabrikant, benadrukt Llewellyn, is IP. Waar de productiefaciliteiten van IP zijn gevestigd is niet duidelijk, maar IP fabriceert in een licensed facility volgens industriele normen, aldus Lewellyn.
Onlangs sloegen Britse bodybuilders alarm over IP-anabolen, die niet goed zouden zijn. "IP bestaat nu al twintig jaar", verklaart Llewellyn. "Het is het oudste UG-lab dat we kennen. IP komt goed uit onze tests, maar er zijn wel vervalsers opgedoken die nep-IP-anabolen op de markt brengen."

0 2 - 0 4 - 2 0 0 7

  Di- en trimethyl-anabolen van Upjohn (US Patent 3,846,456)
Een patent uit 1965 tapt uit hetzelfde vaatje als waar uiteindelijk de gruwelanabolen bolasterone en mibolerone (respectievelijk 7-methyl-methyltestosteron en 7-methyl-methylnandrolon - red.) kwamen kruipen.
Di- en trimethyl-anabolen van Upjohn
Het patent beschrijft enkele honderden 4-ene anabolen die of een methylgroep op C7 hebben, of eentje op C2, soms hebben ze op beide plaatsen een methylgroep. Zie de figuur van hiernaast.
Op M kan van alles zitten, aldus het patent. Een oxo-groep, een hydroxylgroep of een methylgroep. U zegt het maar.

Di- en trimethyl-anabolen van Upjohn

Soms hebben de anabolen in het paten een oxo-groep op C3, soms zijn het 3-des-oxo-anabolen, soms zijn het 19-nor-anabolen. Het kan allemaal. Een intrigerend molecuul in het patent is het ding hieronder. Een door een Herr Doctor Von Frankenstein geconstrueerd monstrum, dat bestaat uit delen van superdrol, mibolerone en DMT, door bliksemontladingen tot leven gewekt in een vervallen kasteel, waar een krankzinnige bultenaar schuifelt door de donkere gangen.
Di- en trimethyl-anabolen van Upjohn
Je voelt je lever al opzwellen als je ernaar kijkt.
Deze middelen zouden wel eens verdraaid slecht kunnen zijn voor je cholesterol. Dat blijkt uit het patent - als je er tenminste naar kijkt met de kennis van nu.
In de jaren zestig wisten onderzoekers dat een hoog cholesterol de kans op hartaanvallen verhoogt, maar ze wisten nog niet dat je een onderscheid moet maken tussen 'goed' en 'slecht' cholesterol.
'Goed' HDL-cholesterol vermindert de kans op hartaanvallen. 'Slecht' LDL-cholesterol verlaagt die kans.
Anabolen verlagen de concentratie van het totale cholesterol in het bloed doordat ze de aanmaak van het goede cholesterol drastisch verminderen. Precies wat je dus niet moet hebben. Omdat onderzoekers dat niet wisten, brachten bedrijven in de jaren vijftig en zestig anabolen op de markt met de claim dat ze de kans op hartaanvallen verminderden.
Deze middelen, aldus Upjohn in het patent uit 1965 waarover we het nu hebben, waren erg goed voor hart- en bloedvaten. De farmaceut wilde ze op de markt brengen als "cholesterolverlagers".

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken