Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursportsupplementen       Duursportvoeding       Superfoods       Duurtraining    

3 1 - 1 2 - 2 0 0 8

  Wielrenners herstellen sneller door shake met eiwitten en koolhydraten (J Int Soc Sports Nutr. 2008 Dec 24;5(1):24.)
Na intensieve inspanning herstellen wielrenners sneller als ze een shake met eiwitten en suikers innemen dan als ze alleen sportdrankjes met suikers gebruiken. Dat ontdekte een team van Canadese sportwetenschappers door een proef met vijftien getrainde wielrenners.
De studie, die onlangs verscheen in de Journal of the International Society of Sports Nutrition, is het geesteskind van de Canadese sportvoedingsgoeroe John Berardi. [Webstek] Berardi heeft de studie gefinancierd vanuit zijn bedrijf Precision Nutrition [Webstek], een on line-adviesbedrijf dat sporters coacht op het gebied van voeding. De supplementenbedrijven Met-Rx en Biotest betaalden mee.
De onderzoekers lieten hun proefpersonen zich eerst een uur uit de naad fietsen. Daarna gaven ze de renners, 10, 60 en 120 minuten na die rit te drinken. De ene keer zat er alleen het suiker maltodextrine in die drank. Per shake kregen de renners zo 1,2 gram maltodextine per kilo lichaamsgewicht binnen. Dat was de C-groep.
De andere keer bevatten de shakes een mengsel van 33 procent maltodextrine, 33 procent glucose, and 33 procent whey protein hydrolysates. Dat was de C+P-groep.
Vier uur na de training kregen de proefpersonen een maaltijd, en twee uur daarna moesten ze zich nog keer een uur leeg rijden.
De C+P-groep legde in dat uur meer kilometers af dan de C-groep. Dat zie je in de figuur hieronder. Zowel de C-groep als de C+P-groep presteerde tijdens de tweede rit minder goed dan tijdens de eerste, maar de afname van het prestatievermogen was beduidend geringer in de C+P-groep.


Wielrenners herstellen sneller door shake met eiwitten en koolhydraten


Tijdens de tweede rit bepaalden de onderzoekers aan de hand van de adem van de proefpersonen hoeveel suikers en vetten ze verbrandden. Zo ontdekten ze dat de C+P-groep wat meer vetten verbrandde dan de C-groep. Er zat niet zo verschrikkelijk veel verschil in de verbranding van koolhydraten tussen de twee groepen.


Wielrenners herstellen sneller door shake met eiwitten en koolhydraten


Duursporters herstellen dus beter naarmate ze wat meer eiwitten binnenkrijgen, blijkt uit de studie. De betrokken bedrijven zullen de studie ongetwijfeld gebruiken om nieuwe producten voor duursporters op de markt te zetten. Jammer dat niet is onderzocht wat nu precies het effect is van volledige voedingsmiddelen, die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Magere melk, bijvoorbeeld, of karnemelk of kwark. Of sojamelk, desnoods. Wedden dat zulke producten net zo goed werken als wat losse voedingscomponenten in de vorm van poeder in zakjes?
Of misschien zelfs beter?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken