0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Citrulline       NO-Boosters     Duursportsupplementen  Duursportsupplementen     Aminozuren  Aminozuren    

0 3 - 0 9 - 2 0 1 0

  Wielrenner op L-citrulline verbruikt meer aminozuren (Eur J Appl Physiol. 2010 Sep;110(2):341-51.)

L-Citrulline is zo'n commercieel succes in de krachtsport dat je bijna zou vergeten dat de eerste citrullinegebruikers duursporters waren. L-Citrulline zat in Stimol, een preparaat waarvan renners in de jaren zeventig en tachtig zworen dat het werkte. Dat zou best wel eens kunnen kloppen, suggereert een Spaanse studie naar de effecten van citrulline op wielrenners.

Om maar met de deur in huis te vallen: nee, de studie van de Spanjaarden bewijst niet dat je door citrulline harder gaat fietsen. Wel vonden de Spanjaarden een paar effecten die misschien ergogeen zijn.

De onderzoekers gaven 8 jonge renners, die een professionele status nastreefden, 6 gram L-citrulline. Die dosis was een equivalent van de totale hoeveelheid L-arginine die de mannen via hun voeding dagelijks binnenkregen. L-Arginine, L-citrulline en L-ornithine zetten in het lichaam in elkaar om. Van die 3 is L-citrulline het meest stabiel. Twee uur nadat de renners het supplement hadden geslikt fietsten ze 137 km.

Negen renners kregen een placebo. Zij waren de controlegroep.

Voor krachtsporters is suppletie met L-citrulline interessant omdat enzymen het aminozuur gebruiken als grondstof voor stikstofmonoxide [NO]. Die stof prikkelt spiercellen om te groeien. Dat effect vonden de onderzoekers ook in de renners. Ze vonden vlak na, en 3 uur na de rit meer nitriet in het bloed van de renners. Nitriet is een merker voor NO.


Wielrenner op L-citrulline verbruikt meer aminozuren


NO verwijdt de bloedvaten en vergemakkelijkt zo het transport van zuurstof en brandstof naar spiercellen. Dat is interessant voor duursporters.

Op de rode bloedcellen had het supplement geen invloed. Wel verhoogde het aminozuur de concentratie groeihormoon, de insulinespiegel en de concentratie creatinine. Creatinine is een afbraakproduct van creatine. De onderzoekers denken dat door citrullinesuppletie spiercellen meer creatine aanmaken. Dat ligt voor de hand, want arginine is een bouwsteentje van creatine.


Wielrenner op L-citrulline verbruikt meer aminozuren


In het bloed vonden de onderzoekers zo'n 30 procent meer ureum in de citrullinegroep dan in de controlegroep. Ureum is een afbraakproduct van de eiwitstofwisseling. Dat wijst erop dat citrulline de eiwitstofwisseling opvoert.

In het bloed bleek dat na de rit van 137 km in de citrullinegroep de concentratie van de BCAA's extra was verlaagd. BCAA's zijn de aminozuren die actieve spiercellen het hardste nodig hebben.


Wielrenner op L-citrulline verbruikt meer aminozuren


De onderzoekers weten niet precies hoe ze dat effect moeten interpreteren. Ze hinken in hun stuk op 2 gedachten. Misschien gebruiken de spiercellen die aminozuren om zichzelf te herstellen, en is het dus een anabool effect. Da's positief. Misschien zetten de spiercellen de BCAA's om in energie. Dat is een waarschijnlijker theorie - en jawel, ook dat effect is voor renners positief.

Als die laatste theorie klopt, dan hebben renners op L-citrulline waarschijnlijk wel wat meer BCAA's nodig. Maar dat is geen onoverkomelijk probleem.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken