Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Sterke botten       Krachttraining       Duurtraining    

2 0 - 1 0 - 2 0 0 7

  Waarom zwemmers en wielrenners ook een beetje aan krachttraining moeten doen (ScienceDaily Oct. 18, 2007)
Het is vervelend voor een grote groep sporters en gezondheidsfanaten die juist het idee hebben dat ze goed bezig zijn, maar het is niet anders. Lichamelijke activiteiten waarbij je je gewicht niet hoeft te torsen, zoals zwemmen en fietsen, zijn weliswaar goed voor hart en bloedvaten, maar stimuleren niet de aanmaak van sterk botweefsel.
Dat concluderen onderzoekers van University of Missouri-Columbia in een studie die binnenkort verschijnt in
Ruggengraat
Metabolism.
De onderzoekers vergeleken de botdichtheid van veertig top-wielrenners en -lopers, in de leeftijd van 20 tot 60 jaar. De wielrenners hadden minder mineralen in hun botten dan de lopers, zeker in hun ruggengraat.
Meer dan zestig procent van de wielrenners had osteopenia van hun heup of wervels. Osteopenia betekent dat artsen het woord 'botontkalking' of 'osteoporose' niet in de mond willen nemen, maar wel vinden dat iemand dunner botten heeft dan eigenlijk zou moeten.
De kans dat wielrenners osteopenia van hun wervels hadden was zeven keer groter dan dat hardlopers te lichte wervels hadden. Hardlopen belast de ruggenwervels, en dat maakt ze kennelijk sterker.
"Regular, non-weight-bearing activities, such as swimming and cycling are effective measures for preventing the leading risk factors for death and disability in our society", zegt onderzoeksleider Pamela Hinton. "But the results of this study suggest that regular weight-bearing activities, such as running, jogging, or rope jumping, are important for the maintenance of healthy bones."
Helemaal uit de lucht vallen doen de bevindingen niet. Bot-onderzoekers uit het Franse Montpellier ontdekten al in 2004 dat wielrennen niet zoveel doet voor de botmassa, en hardlopen wel. [J Sports Sci. 2004 Sep;22(9):875-83.]
Er zijn zelfs aanwijzingen dat het jarenlang achtereen actief zijn in de wielersport nadelig kan zijn voor de botmassa. In 2003 publiceerden sportwetenschappers van de San Diego State University een studie naar osteopenia en osteoporose bij wielrenners. [Osteoporos Int. 2003 Aug;14(8):644-9.]
Daarin vergeleken de onderzoekers oudere renners van een jaar of vijftig [in de figuur hieronder: Master Cyclists] met ongeveer even oude bank-aardappelen [Non Athletes] en jonge wielrenners [Young Cyclists] van begin twintig.

Waarom zwemmers en wielrenners ook een beetje aan krachttraining moeten doen

De percentages in de grafiek geven de kans op osteopenia of osteoporose aan.
In die studie speculeren de onderzoekers dat het mechanisme achter het effect exercise related is. Wat hun ruggengraat en heup betreft leiden wielrenners een zittend leven. Tijdens het fietsen ontzien ze die delen van het skelet, en buiten de sport bewegen de meeste wielrenners niet veel. Ze moeten hun lichaam immers laten herstellen.
Zoals Tour-renners plegen te zeggen: "If you are not riding, you should be resting, if you do not have to stand, you should sit, if you do not have to sit, you should lie down."
Hoe waar die uitspraak ook is, de teneur van het onderzoek is duidelijk. Wielrenners zouden toch ook een beetje aan krachttraining moeten doen.

1 2 - 1 0 - 2 0 0 7

  Mannen met veel vrouwen hebben een lage testosteronspiegel (UPI Oct. 11 07) [Offline]
Mannen die een relatie hebben, hebben minder testosteron dan vrijgezellen. Maar mannen met veel vrouwen, die zich weinig met hun gezin bemoeien, hebben nog minder testosteron. Dat concludeert antropoloog Peter Gray van de University of Nevada uit een onderzoek naar de Ariaal, een polygaam herdersvolk in het Afrikaanse Kenia. [Current Anthropology Volume 48, Number 5, October 2007.]
"When herd boys reach puberty, they are initiated, become warriors and accumulate livestock. They seldom marry and have children until age 30. Less than 2 percent of the herders consider their wives a source of emotional support. Rather, they seem to value social bonds with male peers more than spousal bonds or familial bonds, the researchers said."

2 7 - 0 9 - 2 0 0 7

  Sporten tijdens zwangerschap verdrievoudigt kans miskraam (BBC 26 September 2007)
Wetenschapsnieuws dat je met een korreltje zout moet nemen, maant de BBC. Joggen, alle sporten waarin je iets doet met een bal, en alle sporten waarmee meer dan zeven uur per week zoet bent, verhogen de kans op een te vroeg afgebroken zwangerschap, aldus onderzoek van de University of Southern Denmark. Zwemmen is echter veilig.
De onderzoekers baseren zich op mondelinge gegevens van vrouwen met een goed verlopen zwangerschap en vrouwen die een miskraam hadden gehad. De Denen hebben dus niet het aantal sport-uren zelf gemeten. Die opzet kan de werkelijkheid vertekenen. De vrouwen met een miskraam achter de rug kunnen hun sportieve activiteiten hebben overdreven, bijvoorbeeld omdat ze na de miskraam gaan zoeken naar een verklaring.

1 3 - 0 9 - 2 0 0 7

  Eenzaamheid schakelt ontstekingsgenen aan (BBC 12 September 2007)
Genen die coderen voor ontstekingseiwitten - berucht om hun desastreus effect op het immuunsysteem, de insulinehuishouding en de spieraanwas - worden actiever als je eenzaam bent. Dat schrijven Steven Cole en zijn collega's van de UCLA in Genome Biology. "The researchers said that quality, not quantity, of friendships, appeared to be important."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken