Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Slaap       Immuunsysteem     Cerebrogenics  Cerebrogenics     Psychologie  Psychologie    

0 3 - 0 4 - 2 0 0 7

  Waarom contact met de Aarde gelukkig maakt (BBC 1 April 2007)
Omdat de spirituele liefdesenergie vanuit Moeder Gaia je chakra's schoonspoelt?
Daarover doen donderzoekers van de Britse universiteit van Bristol geen uitspraak. Zij beperken zich tot experimenten met het bodemorganisme Mycobacterium vaccae. [Wikipedia]
Stellen de onderzoekers van de groep van Nick Lowry muizen bloot aan de bacterie, dan maken de dieren in hun hersenen meer serotonine aan. Neuroscience. 2007 May 11;146(2):756-72.]
M. vaccae zit gewoon in aarde. Kinderen komen ermee in contact als ze buiten spelen. De bacterie zou volgens sommige wetenschappers ook beschermen tegen allergie.

2 8 - 0 4 - 2 0 0 7

  Slaap verbetert geheugen (Science Daily April 25, 2007)
Als je woordjes uit je hoofd hebt geleerd, kun je die beter onthouden als je daarna slaapt. En hoe beter je slaapt, hoe beter houdt je geheugen de nieuwe informatie vast. Dat heeft Jeffrey Ellenbogen van Harvard Medical School verteld op de American Academy of Neurology's 59th Annual Meeting in Boston.

1 1 - 0 4 - 2 0 0 7

  Koffie en sigaretten verminderen kans op Parkinson (medpagetoday.com April 9 07) [Offline]
Bij mensen die door hun genen meer kans hebben op de ziekte van Parkinson beschermen roken en een flinke consumptie van koffie tegen de gevreesde hersenziekte. Dat schrijven onderzoekers van Duke University. [Arch Neurol. 2007;64:576-580.]
Koffieboon
Forse koffiedrinkers hadden veertig minder procent kans op Parkinson dan niet-koffiedrinkers.
De onderzoekers bestudeerden mensen uit gezinnen waarin Parkinson voorkomt. Je kunt hun bevindingen niet doortrekken naar de gehele populatie, waarschuwen ze.
Met hun studie willen de onderzoekers de makers van medicijnen tegen Parkinson een handje helpen. Het onderzoek geeft een aanwijzing welke genen bij Parkinson zijn betrokken. Door de studie kunnen de ontwikkelaars van medicijnen zich op de belangrijkste genen concentreren.

0 7 - 0 4 - 2 0 0 7

  Hoe langer oudere mannen slapen, hoe meer testosteron maken ze aan (sciencedaily.com April 3, 2007)
De concentratie gebonden en vrij testosteron in het bloed van oudere mannen is hoger naarmate die mannen langer hebben geslapen. Dat ontdekte slaapwetenschapper Plamen Penev van de University of Chicago toen hij proeven deed met twaalf gezonde mannen van zestig tot 74 jaar. Penev meette de testosteronspiegel 's morgens vroeg.
Hoe langer oudere mannen slapen, des te meer testosteron maken ze aan
Gemiddeld sliepen de mannen zes uur en twintig minuten per etmaal - maar dat varieerde nogal van man tot man. Ook de kwaliteit van de slaap liep flink uiteen.
De onderzoekers vermoeden dat de hoeveelheid slaap de testosteronaanmaak meebepaalt. Als andere studies het verband bevestigen, dan hebben artsen misschien een instrument in handen om oudere mannen meer testosteron te laten aanmaken. Ze kunnen de kwantiteit van de slaap vermeerderen.
Het onderzoek is verschenen in Sleep.

0 1 - 0 4 - 2 0 0 7

  Cheerleaders in een rolstoel (New York Times March 30, 2007)
Geloof het of niet, maar in de VS is cheering een sport met vier miljoen beoefenaars. Vroeger zwaaiden cheerleaders een beetje met pompons, maar tegenwoordig doen ze stunts waar gymnasten zich niet voor zouden schamen.
Op de Eerste Hulp kunnen ze erover meepraten. Sinds 1980 is het aantal verongelukte cheerleaders verzesvoudigd, blijkt uit cijfers. In 1990 kwamen er elfduizend cheerleaders in het ziekenhuis.
Cheerleaders in een rolstoel
In 2002 was dat aantal opgelopen tot 23.000.
Aanleiding voor de New York Times om in het fenomeen te duiken. Journalist Bill Pennington praat met Jessica Smith, die op twee plaatsen haar nek brak. "I am one of the lucky ones", zegt ze.
Klopt.
Rechelle Sneath zit nu in een rolstoel, de veertienjarige Ashley Burns scheurde haar milt en overleed, net als de 24-jarige Bethany Norwood.
De vijftienjarige Chelsea Kossiver brak haar nek. Ze is herstellende van een operatie waarin artsen haar ruggengraat met titanium hebben opgelapt, en haar hebben gered van algehele verlamming. "Misschien ga ik later weer opnieuw beginnen", zegt ze. "Cheerleading is not as dangerous as people think."

2 9 - 0 3 - 2 0 0 7

  Glaasje wijn is slechter voor immuunsysteem ouderen dan roken (Resource 29 Maart 2007)
Een epidemiologische studie, waar de Wageningers niet goed raad mee weten. Verkoudheid en virusjes krijgen bij ouderen meer kans als die alcohol drinken.
Dat zware drinkers hun immuunsysteem om zeep helpen is bekend, maar de onderzoekers dat ook matig alcoholgebruik de kans op infecties verhoogt. Zelfs bij de ouderen die incidenteel een glas drinken is sprake van een verhoogde kans.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken