0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Seks       Adoniscomplex       Aantrekkelijkheid       Psychologie    

2 4 - 0 6 - 2 0 0 9

  Vrouwen vinden bodybuilders onaantrekkelijk (Pers Soc Psychol Bull. 2007 Aug;33(8):1167-83.)

Vrouwen vallen op gespierde mannen maar willen geen vaste relatie met ze, schreven we anderhalf jaar geleden. Omdat de uitspraken van onderzoeker David Frederick ons nog steeds intrigeren hebben we zijn publicatie er maar eens bijgepakt. Wat we lazen delen we graag met jullie.

Musculatuur is een uithangbord voor gezondheid. Een man met spieren verbruikt veel energie. Spieren verraden dus dat een man goed voor zichzelf kan zorgen. Spieren staan ook voor kracht, en betekenen dat een man bescherming kan bieden. Spieren staan voor goede genen, die een vrouw graag in haar kinderen wil stoppen. Dus daarom vallen vrouwen op gespierde mannen. Wil de theorie.

Maar klopt die theorie ook? Er zijn ook argumenten voor het tegenovergestelde. Mannen met veel spieren hebben veel androgenen in hun lichaam. Androgenen betekenen ontrouw en misschien zelfs geweld, zeggen biologen. Een vrouw die het aanlegt met man die tsjokvol androgenen zit riskeert haar leven. Dus zijn gespierde mannen juist niet aantrekkelijk.

Frederick, verbonden aan de University of California in Los Angeles, liet honderveertig studentes een figuur zien van mannenlichamen, met meer of minder spieren.


Vrouwen vinden bodybuilders onaantrekkelijk


Daarna vroeg Frederick de studentes hoe aantrekkelijk ze de lichamen vonden. De figuur hieronder geeft de scores aan: hoe hoger de curve, hoe hoger de score. Vrouwen vinden de ultiem gespierde lichamen uitgesproken onaantrekkelijk.


Vrouwen vinden bodybuilders onaantrekkelijk


Frederic liet ook realistische figuren van mannenlichamen genereren. De lichamen hadden meer of minder vet, en meer of minder spieren. Je ziet ze hieronder.


Vrouwen vinden bodybuilders onaantrekkelijk


De onderzoekers lieten de figuren zien aan de studentes, en vroegen ze te omschrijven wat voor eigenschappen pasten bij de lichamen. Zijn de mannen seksueel aantrekkelijk? Zijn ze dominant? Zijn ze lief? Zijn ze gewelddadig (volatile)? De figuur hieronder laat de scores zien.


Vrouwen vinden bodybuilders onaantrekkelijk


De brawny-man is volgens de vrouwen ietsiepietsie minder aantrekkelijk dan de built-man. Hij is niet lief, en moet altijd de baas spelen en hij heeft losse handjes. Toen de onderzoekers ernaar vroegen, bleek dat vrouwen opvallend vaak one night stands met zulke mannen hadden, maar juist opvallend weinig vaak een vaste relatie. Gespierde mannen zijn er voor de lol.

Voor de gemiddelde bodybuilder is dat allemaal niet relevant. Zijn fysiek is stukken verder ontwikkeld dan de brawny- en built-fysiek die vrouwen aantrekkelijk vinden. Het is raar maar waar: als bodybuilders vrouwen willen verleiden, zullen ze het moeten hebben van hun karakter.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken