Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Krachttraining       Eiwitten       Krachttraining & voeding    

1 4 - 0 5 - 2 0 0 8

  Voorgesplitst eiwit PeptoPro tijdens krachttraining stimuleert spiergroei (Am J Physiol Endocrinol Metab. 2008 Apr 22 [Epub ahead of print].)
Als je tijdens een training met gewichten het voorgesplitste eiwit PeptoPro inneemt, dan verhoogt dat de aanmaak van eiwit in je spiervezels - en dus groeien je spieren na afloop snelle. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Maastricht binnenkort in de American Journal of Physiology.
De onderzoekers lieten tien jonge proefpersonen een krachttraining uitvoerden voor het hele lichaam. Tijdens de training kregen de sporters elk kwartier iets te drinken. De samenstelling van die drank varieerde. De ene keer kregen de sporters per uur en per kilo lichaamsgewicht 0,15 gram suikers binnen. [CHO]
Voor de ene helft bestonden die suikers uit glucose, voor de andere helft uit maltodextrine. De andere keer kregen de sporters niet alleen suikers, maar ook eiwitten. [CHO+PRO] Per uur en per kilo lichaamsgewicht consumeerden de proefpersonen dan nog eens 0,15 gram PeptoPro. PeptoPro is een gehydroliseerd eiwit dat het lichaam razendsnel opneemt. PeptoPro bestaat uit piepkleine stukjes eiwit met een lengte van slechts enkele aminozuren.
Het bijzondere van de Maastrichtse studie is dat de proefpersonen trainden aan het einde van de dag, en dus hadden gegeten. Hun maaltijden bestonden voor zestig procent uit koolhydraten, voor veertien procent uit eiwit en voor 26 procent uit vet. In de meeste van dit soort studies laten de onderzoekers hun proefpersonen trainen op de nuchtere maag. Dat maakt dat de studies over de effecten van eiwit voor of na de training niet zoveel zeggen over de praktijk.
De Maastrichtenaren ontdekten dat de inname van eiwit tijdens de training de opbouw van spierweefsel bevordert.

Voorgesplitst eiwit PeptoPro tijdens training stimuleert spiergroei

De afbraak van eiwit in het lichaam is in de CHO+PRO-groep acht procent lager, de aanmaak van eiwit is 33 procent hoger.
Hoe de eiwitsuppletie precies werkt weten de onderzoekers niet. De inname van normaal eiwit voor de training stimuleert de spieropbouw omdat het eiwit ervoor zorgt dat de spieren na de training over aminozuren kunnen beschikken. De spiercellen hebben dat eiwit nodig voor herstel. Maar PeptoPro komt bijna direct in het bloed. Dus misschien heeft het ook zin om tijdens het trainen al te zorgen voor een verhoogde aanvoer van aminozuren naar de spieren. Dat versterkt de anabole groeiprikkel van het trainen, vermoeden sportwetenschappers.
"Even in a fed state, protein co-ingestion prior to and during resistance type exercise improves whole-body protein balance and stimulates muscle protein synthesis during exercise", concluderen de onderzoekers. "Protein co-ingestion prior to and during resistance type exercise might be advocated to further improve skeletal muscle reconditioning during resistance-type exercise training."
Sporters die willen experimenteren met de inname van eiwitten tijdens de training hebben waarschijnlijk niet zoveel aan gewone eiwitten. De spijsvertering heeft teveel tijd nodig om die eiwitten in stukjes te knippen en in het bloed te sturen. Met losse aminozuren of met een preparaat als PeptoPro zou je het wel kunnen proberen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken