Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige eiwitten       Soja       Eiwitten       Krachttraining & voeding    

1 8 - 0 8 - 2 0 1 0

  Voor spieren zijn soja-eiwit en caseïne even goed (Clin Nutr. 2010 Aug 2. [Epub ahead of print].)

Voor de groei van spiercellen maakt het niet uit of je eiwitten uit soja komen of uit caseïne. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Maastricht en de University of Arkansas in een humane studie.

De onderzoekers dienden 22 proefpersonen via een slangetje door hun neus 4 uur achtereen eiwitten en maltodextrine toe. De ene helft van de proefpersonen kreeg een vloeistof met soja-eiwit [SOPM], de andere caseïne [CAPM]. De hoeveelheden soja-eiwit en caseïne leverden evenveel stikstof. Over de gehele periode kregen de proefpersonen ongeveer 16-20 gram eiwit.

Tegelijkertijd dienden de onderzoekers de proefpersonen gelabelde aminozuren toe en namen ze kleine stukjes spierweefsel weg uit de beenspieren. Zo konden ze de opbouw en afbraak van spierweefsel bepalen. Significante verschillen vonden ze niet, maar over de gehele linie zorgde soja-eiwit voor zowel de grootste opbouw [muscle PS] als de grootste afbraak van spiereiwit [muscle PB].


Voor spieren zijn soja-eiwit en caseïne even goed

Voor spieren zijn soja-eiwit en caseïne even goed


Toen de onderzoekers het netto-eindresultaat bepaalden, was de fractional rate of mixed muscle protein synthesis ietsiepietsie hoger in de soja-groep - maar ook dat verschil was niet significant.


Voor spieren zijn soja-eiwit en caseïne even goed


Op het niveau van individuele aminozuren doen soja-eiwit en caseïne verschillende dingen met spiercellen, ontdekten de onderzoekers. Maar voor het netto-effect voor de eiwitten maakt dat dus niet uit. Om het met Mao Tse Toeng te zeggen: het maakt niet uit of de kat wit of zwart is, als ze maar muizen vangt.

Op websites voor de supplementenindustrie hebben vertegenwoordigers van de soja-industrie instemmend op de studie gereageerd. "This study shows that both soy and casein decrease muscle protein breakdown, which is important for maintaining muscle", constateert Marc Cope van sojareus Solae tevreden. Cope vraagt zich of wat de uitkomst zou zijn geweest als de proefpersonen hadden bewogen. "Previous studies have shown soy is superior to casein for muscle protein synthesis in exercising individuals", zegt Cope. [nutraingredients-usa.com 16-Aug-2010]

De onderzoekers denken een andere kant op. In melkeiwit zit verhoudingsgewijs veel leucine, in soja-eiwitten niet. Leucine is een bijzonder aminozuur. Het zet in spiercellen anabole mechanismen een tandje hoger. Daarvoor heb je dan wel minstens 3-5 gram leucine nodig, aldus studies, en in de praktijk gebruiken naturelbodybuilders doses van 7-10 gram. De hoeveelheid eiwit die de proefpersonen kregen was bij lange na niet genoeg om het leucine-effect van caseïne tot zijn recht te laten komen. Vermoeden de onderzoekers.

Aan de andere kant: soja-eiwit is weer een veel betere bron van arginine dan eiwitten uit zuivel. Misschien bevat de allerbeste eiwitshake zowel soja-eiwitten als zuivel-eiwitten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken