Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole middelen       Duursportsupplementen       Insulineboosters       Plantextracten    

0 6 - 0 5 - 2 0 0 7

  Vlierbessen-extract imiteert werking insuline (J Nutr. 2000 Jan;130(1):15-20.)
Ben je op zoek naar een supplement of een voedingsmiddel dat de opname van glucose door spieren stimuleert? Volgens deze reageerbuisstudie door onderzoekers van de University of Ulster heb je misschien iets aan een extract van de vlierbessenstruik.
Vlierbessen-extract imiteert werking insuline
Kruidengenezers gebruiken vlierbessen al eeuwenlang om diabetes te verzachten. Omdat moderne onderzoekers ontdekten dat natuurlijke extracten van mistletoe, koriander en eucalyptus de aanmaak van insuline bevorderen en de werking van de insulinereceptor verbeteren, vermoedden wetenschappers van de University of Ulster dat ze de verzachtende werking van vlierbessen op diabetes op dezelfde manier konden verklaren. Dus deden ze proeven met extracten van de gedroogde bloemen van vlierbessen. Je weet maar nooit.
De onderzoekers gebruikten vlierbesbloemen die ze bij kamertemperatuur hadden gedroogd en waarvan ze later thee hadden gemaakt. Aan dat extract stelden ze vervolgens spiercellen van muizen bloot. Dat deden de onderzoekers ook met betacellen uit de alvleesklier. Die cellen produceren insuline.

Vlierbessen-extract imiteert werking insuline

De versimpelde tabel van hierboven laat zien hoe de spiercellen meer glucose opnamen door het extract, met of zonder insuline. Het extract zorgde er bovendien voor dat de spiercellen meer glucose omzetten in glycogeen en meer glucose oxideren.
Vlierbessen-extract imiteert werking insuline
Daarmee is de kous nog niet af. Het extract verhoogt ook de afgifte van insuline, zeker in de aanwezigheid van glucose. Dat zie je op de figuur hiernaast.
Als de onderzoekers ook het aminozuur L-alanine toevoegen verdwijnt het stimulerende effect van het extract. L-Alanine verhoogt de afgifte van insuline zo sterk, dat het effect van vlierbes wegvalt.
De onderzoekers weten niet welke stof in vlierbes het effect veroorzaakt. Ze hebben er een paar uitgeprobeerd, maar geen ervan had effect. Ze hebben wel hun vermoedens over het mechanisme. Ze denken dat het extract het enzym fosfodiesterase remt en zo de second messenger cAMP activeert.

0 4 - 0 5 - 2 0 0 7

  Zuur in groenten is anabool voor skelet (Mol Cell Biochem. 2006 Nov;292(1-2):45-52.)
Japanse onderzoekers van de University of Shizuoka hebben ontdekt dat een zuur dat van nature voorkomt
Para-hydroxy-kaneelzuur
in planten botten sterker maakt. De stof heet para-hydroxy-kaneelzuur, een metaboliet van L-tyrosine die net iets simpeler is dan ferulazuur. Para-hydroxy-kaneelzuur laat volgens de Japanners botcellen meer calcium opslaan.
Hieronder zie je het effect van verschillende groentenzuren op de opname van calcium door botcellen in reageerbuizen. HCA = para hydroxycinnamic acid = para-hydroxy-kaneelzuur is de enige component met meetbaar effect.

Zuur in groenten is anabool voor skelet

Epidemiologen weten al langer dat een hoge inname van groenten beschermt tegen botontkalking. Het Japanse onderzoek vertelt misschien waarom.
Dezelfde onderzoekers hebben overigens ook een in vivo-studie gepubliceerd naar de effecten van het zuur op botten. [Journal Of Health Science Vol. 52 (2006), No. 3 308-12.] Daarin kregen ratten gedurende een week 1, 2 of 5 milligram para-hydroxykaneelzuur per ons lichaamsgewicht per dag. Een week is kort, maar het effect op de botmassa was zichtbaar.

Zuur in groenten is anabool voor skelet

Hoe de plantenstof werkt weten de Japanners niet. Ze hebben wel ontdekt dat de component genen activeert die betrokken zijn bij de calciumstofwisseling in botten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken