Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Ongewone anabole methoden     Archief Vitamine D   Vitamine D     Archief Vitamines   Vitamines    

Vitamin D supplement increases muscle strength

0 4 - 0 9 - 2 0 0 8

  Vitamine D-suppletie vergroot spierkracht (Osteoporos Int. 2008 Jul 16. [Epub ahead of print].)
Zeventigplussers krijgen meer spierkracht als ze extra vitamine D slikken. Dat schrijven Oostenrijkse gerontologen binnenkort in Osteoporosis International.
De onderzoekers deden een experiment met tweehonderdveertig ouderen die nog op zichzelf woonden. De ene helft van de ouderen kreeg elke dag een gram calcium, de andere helft een gram calcium plus achthonderd eenheden vitamine cholecalciferol of vitamine D3. De ouderen verdeelden hun inname over twee maaltijden.
De proef duurde twintig maanden. Voor en na die periode maten de onderzoekers de spierkracht die de ouderen in hun benen hadden. Na twintig maanden bleek dat de vitamine D-slikkers sterker waren geworden ten opzichte van de ouderen die alleen calcium slikten. Toen de onderzoekers de ouderen vroegen om van een stoel op te staan en naar een plek een paar meter verderop te lopen - de timed-up-and-go test - konden de vitamine D-slikkers dat sneller dan de calciumslikkers.

Vitamine D-suppletie vergroot spierkracht

De onderzoekers maten ook hoe trefzeker de ouderen bewogen. Ze maten de lengte van de body sway. Die verminderde bij de vitamine D-slikkers - en dat betekent dat de spiercoördinatie in die groep vooruitging.
Gedurende proef registreerden de onderzoekers hoe vaak de ouderen vielen. Valpartijen komen bij ouderen, door het verminderen van de spierkracht en de spiercoördinatie, veel voor. Ze ontdekten dat, zeker toen de proef al wat langer liep, de vitamine D-slikkers minder kans op valpartijen hadden dan de ouderen die alleen calcium kregen.
In de figuur hieronder geven de lijnen aan hoeveel kans de ouderen hadden om te vallen. Hoe stijler de lijn naar beneden loopt, des te groter is die kans.

Vitamine D-suppletie vergroot spierkracht

CT = calcium treatment; CVT = calcium plus vitamin D treatment.
De onderzoekers selecteerden hun proefpersonen op hun vitamine D-spiegel. Alleen ouderen met minder dan dertig nanogram vitamine 25-hydroxy-vitamine D per milliliter bloed mochten meedoen. Het lijkt misschien of de onderzoekers een kleine selecte groep ouderen bestudeerden met een slechte voeding en een haperende gezondheid, maar dat is niet waar. De meerderheid van de ouderen die zich als proefpersoon aanmeldde had zo'n lage vitamine D-spiegel. Sterker: "It should be noted that our study subjects, who were recruited by newspaper advertisements or mailing lists out of the general population were probably healthier than their agerelated counterparts", schrijven de onderzoekers.
Studies vonden al eerder dat vitamine D-suppletie ouderen aan meer spiermassa helpt. [J Clin Endocrinol Metab. 2003 Dec;88(12):5766-72.]. Een hoge vitamine D-spiegel vertraagt bovendien de moleculaire veroudering, en mensen die meer vitamine D consumeren leven langer dan mensen die weinig vitamine D binnenkrijgen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken