Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Duursport & voeding       Rhodiola rosea       Vitamine C    

1 8 - 0 7 - 2 0 0 7

  Vitamine C beschermt tegen verkoudheid - bij extreme fysieke inspanning (Cochrane Database of Systematic Reviews 2007 Issue 3)
The Cochrane Library heeft de review over de beschermende werking van vitamine C tegen verkoudheid herzien. Volgens het overzichtsartikel werkt vitamine C onder normale omstandigheden niet - maar hebben mensen in extreme situaties
Vitamine C
wel degelijk baat bij suppletie met de vitamine.
De onderzoekers verwerkten dertig studies in hun review, waaraan in totaal elfduizend mensen meewerkten. De proefpersonen kregen doses van minimaal tweehonderd milligram vitamine C per dag. Dat verminderde de kans op verkoudheid met een statistisch niet-significante vier procent.
Ergo: vitamine C werkt niet.
Een half dozijn studies heeft echter betrekking op sporters die extreme fysieke inspanningen leveren, zoals marathonlopers, of op leden van expedities naar bergtoppen of de polen. En bij deze kleine sub-groep, zie je in de figuur hieronder, werkt vitamine C wel degelijk.

Vitamine C beschermt tegen verkoudheid - bij extreme fysieke inspanning

Het slikken van extra vitamine C halveert bij deze groep de kans op verkoudheid.

2 4 - 0 7 - 2 0 0 7

  Rhodiola heeft geen effect in humane studie (Metabolism. 2007 Aug;56(8):1111-7.)
Extracten van Rhodiola rosea verhogen de hoeveelheid ATP en gefosforyleerd creatine in sporters niet. Dat concluderen onderzoekers van het Air Force Research Laboratory in New Mexico in Metabolism.
De onderzoekers gaven twaalf getrainde mannen vier dagen achter elkaar 1500 milligram Rhodiola, verdeeld over drie porties. Op de vierde dag moesten de mannen hun onderarmen trainen in een apparaat. Met NMR bepaalden de onderzoekers tijdens en na de sessie de concentratie PCr en ATP in de onderarmspier van de mannen.

Rhodiola heeft geen effect in humane studie

Het extract had geen effect op de hoeveelheid creatinemoleculen die waren 'opgeladen' met een fosforgroep. Die fosforgroepen helpen AMP veranderen in ADP, en ADP in ATP. Als je creatine vergelijkt met een accu voor spieren, dan zijn fosforgroepen de electrische deeltjes die uit een accu komen.

Rhodiola heeft geen effect in humane studie

Als de onderzoekers speculeren waarom Russische onderzoekers wel effecten van Rhodiola die dierproeven vonden, en zij niet, dan uiten ze het vermoeden dat de dosis misschien daarmee te maken heeft.
De Russen namen meer tijd om hun dieren Rhodiola te voeren - zes dagen, in plaats van vier, zoals de Amerikanen - maar ze gaven hun dieren ook hogere doseringen.

Rhodiola heeft geen effect in humane studie

2 1 - 0 7 - 2 0 0 7

  Chronische hersenbloeding bij ginkgoslikker (J Herb Pharmacother. 2002;2(2):57-63.)
Een 78-jarige man valt op zijn hoofd en krijgt daarna een zich verergerende hoofdpijn. Hij gaat naar een arts, en die laat een CAT-scan maken.
Dan blijkt dat de man een grote bloeding heeft in de vliezen die de hersenen omgeven. Voor een deel is de vloeistof
Chronische hersenbloeding bij ginkgoslikker
al 'oud', ontdekken de artsen, voor een deel is die 'nieuw'. De man heeft een chronische bloeding.
De artsen vermoeden dat de bloeding verband houdt met het supplement dat de man al jarenlang slikt: drie maal daags slikt hij 50 milligram Ginkgo biloba, omdat hij hoopt dat hij daarmee dementie voorkomt.
In ginkgo zit onder meer de plantenstof ginkgolide B. Die verbinding remt de stolling van bloed doordat hij in het bloed platelet activating factor blokkeert.
De man gebruikte ook lisinopril, een bloeddrukverlagende ACE-remmer. Maar daarvan denken de artsen niet dat die kwaad doet.
"We believe Ginkgo biloba either caused or predisposed this patient to subdural hematoma and is of concern given ginkgo's widespread use with minimal or no monitoring", aldus de onderzoekers.
Andere onderzoekers hebben soortgelijke verschijnselen wel eens bij anabolenslikkende bodybuilders gevonden. Ze waren het gevolg van anabolen, maar ook van een verkeerde ademhalingstechniek tijdens de training, aldus de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken