0 1 - 0 5 - 2 0 1 0
Visolie houdt de man met de hamer op afstand (J Lipid Res. 2010 Aug;51(8):2090-104.)
Als mensen net zo reageren als de spiercellen waarmee onderzoekers van de University of Oslo proeven hebben gedaan, dan is visolie een nog interessanter supplement voor duursporters dan je al dacht. Visolie maakt het volgens een studie van de Noren makkelijker voor spiercellen om over te stappen op vet als brandstof.
De Noren publiceren binnenkort in de Journal of Lipid Research een onderzoek dat ze hebben uitgevoerd op menselijke spiercellen. Die haalden ze bij acht gezonde vrijwilligers uit de binnenste schuine buikspier. In reageerbuizen bestudeerden de onderzoekers hoe vetzuren de verbranding van glucose en het vetzuur oliezuur door de spiercellen verhoogden of verlaagden.
De onderzoekers introduceren in hun artikel een nieuwe term: substrate-regulated flexibility. Naarmate spiercellen meer substrate-regulated flexibility hebben schakelen ze makkelijker over van glucose op vet als brandstof.
Spiercellen hebben daar moeite mee. Hardlopers noemen die metabole omschakeling niet voor niets 'de man met de hamer'. Koolhydraatrijke voeding en energy-supplementen moeten de komst van de man met de hamer uitstellen. Het fundamentele onderzoek van de Noren suggereert echter dat er nog een andere strategie is om 'de man met de hamer' op een afstand te houden.
De onderzoekers maten de substrate-regulated flexibility met een complex experiment. Eerst stelden ze de spiercellen een etmaal bloot aan oleic acid [OA], palmitic acid [PA], linoleic acid [LA] of het visvetzuur eicosapentaenoic acid [EPA].
(Daarnaast stelden ze cellen bloot aan T0901317, een verbinding die interacteert met de receptor LXR, en een mix van T0901317 en EPA. Maar die laatste twee zijn niet zo interessant voor dit verhaal.)
Vervolgens imiteerden de onderzoekers de omstandigheden na een maaltijd [low fatty acid and high glucose concentration], en daarna de omstandigheden als de suikers uit voeding zijn verbrand [high fatty acid and no glucose added]. Zeg maar: als de man met de hamer om de hoek komt kijken. De onderzoekers keken hoe snel de spiercellen hun vetverbranding omhoog konden schroeven als ze van de 'gevoede' condities overstapten op 'ongevoede'. Hoe hoger de staatjes hieronder, hoe beter de spiercellen dat konden. Het hoogste staatje is dat van EPA.
Visvetzuren maken dus dat spiercellen makkelijker vetten verbranden. Een paar dagen geleden schreven we over proeven van DSM met groene thee-extracten. Daaruit bleek dat groene thee weliswaar vetzuren losmaakt uit vetcellen, maar de oxidatie van die vetzuren door de spieren niet erg verhoogt. Wij speculeerden toen dat groene thee pas goed werkt als je ook aan cardio doet.
De combinatie van cardio met groene thee, zo denken wij hardop, werkt misschien nog beter als je visolie slikt.
|
|
|