Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Horror & sensatie       Adoniscomplex       Nieren       Vitamines    

0 6 - 0 8 - 2 0 0 9

  Veterinaire vitamines beschadigen nieren bodybuilder (Int Urol Nephrol. 2009;41(3):717-23.)

Een zwaar gedoseerd veterinair vitaminepreparaat heeft de nieren van een 21-jarige bodybuilder beschadigd. Nefrologen van het Braziliaanse Hospital Geral de Fortaleza hebben over het geval geschreven in International Urology and Nephrology. De bodybuilder gebruikte ook anabolen, maar die hebben waarschijnlijk niks met de aandoening te maken.

Een maand voordat de bodybuilder zich had laten opnemen was hij ziek geworden. Hij was misselijk en duizelig en moest overgeven, en had alsmaar erger wordende buikpijn. De man gebruikte anabolen en het vitaminepreparaat AD-THOR. Wekelijks had de man zich 50 ml AD-THOR ingespoten, en zijn lichaam op die manier voorzien van 10.000.000 IE vitamine A, 17.500.000 IE vitamine D en 3.000 IE vitamine E. Dat is, ehm, vrij veel.

Voedingswetenschappers hebben de dagelijks maximale hoeveelheid vitamine A gezet op 10.000 IE. Die van vitamine D en E staan op respectievelijk 2.000 en 1.500 IE. Die normen zijn gericht op het gebruik in voeding. Injecteren is natuurlijk een stuk efficiënter dan eten. Nou zul je niet meteen ziek worden als je boven de upper limit gaat zitten, maar als je wekenlang duizend keer meer vitamine A, en 850 keer meer vitamine D, injecteert dan je via je voeding zou mogen binnenkrijgen, dan weet je dat je in de problemen komt.

De figuur hieronder vat enkele gegevens over het geval samen.


Veterinaire vitamines beschadigen nieren bodybuilder


De extreme concentratie vitamine D had in het bloed van de man de calciumspiegel verhoogd, en calciumafzettingen in de nieren laten ontstaan. Daar vonden de onderzoekers in een biopsie ontstekingen en dood weefsel. De man werd weer gezond toen de artsen de calciumspiegel in de man met medicijnen normaliseerden

De onderzoekers kijken vervolgens of ze in de literatuur nog meer gevallen vinden van nierbeschadiging door supplementen en anabolen. Hieronder zie je het resultaat. AKI = acute kidney injury.


Veterinaire vitamines beschadigen nieren bodybuilder


Je leest in overzichtsstudies veel over mogelijke nierschade door supplementen als efedra en creatine, of orale anabolen als stanozolol en methandienone. Maar, zo merken de onderzoekers op, als je in de literatuur gaat kijken hoe vaak supplementen en anabolen concreet nierschade in gebruikers veroorzaken, dan blijkt dat niet zo vaak voor te komen. Jammer dat de artsen die Don Long en Flex Wheeler behandelden daarover nooit hebben geschreven.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken