Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & risico's      Anabolen & studies       Vergeten anabolen       Detectie van anabolen    

2 4 - 0 6 - 2 0 0 3

Veterinaire anabolen eisen doden in Dominicaanse Republiek

Anabolen als Diamino, of injecteerbare vitamines als Cabbalin, die eigenlijk zijn bedoeld voor vee, winnen aan populariteit in de Dominicaanse Republiek. Ze kosten er levens. Dat blijkt uit een reportage van de Washington Post.

Veterinaire anabolen eisen doden in Dominicaanse Republiek

Sportverslaggever Steve Fainaru ging op onderzoek uit toen hij hoorde over de dood van de 19-jarige Lino Ortiz. Ortiz was een ambitieuze baseballspeler, die op het punt stond op proef te gaan spelen voor Philadelphia Phillies. De dag voordat het zover was ging hij mee met een vriend, die hem een injectienaald gaf, een vloeibaar vitaminepreparaat en een donkerbruine fles injectievloeistof. Ortiz zette een injectie van 2 milliliter.

Ortiz verknalde zijn proefwedstrijd. Daarna begon zijn arm, waarin hij de injectienaald had gezet, op te zwellen. Hij begon over te geven. Hij kwam in het ziekenhuis, raakte in shock en stierf. Het was 10 juli 2001.

Wat zat er in die donkerbruine fles? En wat voor vitaminepreparaat was dat? Fainaru komt er niet achter, want zijn bronnen spreken elkaar tegen. Maar het was of Diamino, een door het Mexicaanse Fort Dodge gemaakte injecteerbare cocktail van B-vitamines en mineralen - of een veterinair bootleg-anabool, dat in het milieu van de dode sporter Cabbalin heet.

Fainaru's reportage gaat over de sportwereld van de Dominicaanse Republiek. Over de baseball, om precies te zijn, waar volgens spelers en coaches het gebruik van anabolen en supplementen net zo ver is doorgedrongen als in de VS. De sporters gebruiken alleen andere middelen: veterinaire preparaten, bedoeld voor honden, paarden en koeien.

De jonge spelers dromen dat ze worden opgemerkt door scouts van Amerikaanse teams en ze naar de VS kunnen verhuizen. Vaak zijn ze straatarm. Ze groeiden op op een dieet van suikerriet - teams hebben tandartsen in vaste dienst om de kapotte gebitten van de spelers te repareren. Om de spelers heen zwermt een leger van coaches, dat de prestaties van de jonge spelers wil opvijzelen met eiwitpoeders en trainingsschema's - en veterinaire preparaten.

De kwaliteit van die preparaten wisselt. Soms benadert die de kwaliteit van humane producten, soms niet. De gevaarlijkste preparaten op deze markt komen echter niet uit de fabrieken van de gevestigde fabrikanten, maar uit een kleinschalige ondergrondse en primitieve industrie, die zonder veel kennis van zaken bootlegt. Die preparaten zijn praktisch altijd slecht van kwaliteit, en vaak verontreinigd.

Het in Kansas gevestigde Fort Dodge is geen bootlegger. Het is een onderdeel van chemieconcern Wyeth, en zegt in een mailwisseling met journalist Fainaru niks te weten over het gebruik van zijn vitaminepreparaat door Dominicaanse sporters. Of het veilig is weet Dodge niet: het spul is gemaakt voor dieren, niet voor mensen.

Diamino duikt ook op in een ander sterfgeval. Drie maanden voor de dood van Lino Ortiz stierf de achttienjarige William Felix in wat leek op een hartaanval. Ook Felix hoopte op een baan als baseballspeler. Ook Felix injecteerde veterinaire preparaten. Al drie maanden lang gebruikte hij volgens zijn familie om de andere dag 2 milliliter Diamino.

Maar was het dat wel? Volgens een coach gebruiken veel sporters zowel Cabbalin als Diamino en injecteren ze beide middelen tegelijkertijd. Daarom wisselen ze de namen vaak om. Caballin is een illegale knock off van een bestaand anabool voor racepaarden, geproduceerd door een lokale bootlegger.

Dat Felix Caballin injecteerde en niet Diamino wordt stukken waarschijnlijk door uitspraken van zijn familie. Zijn broer vertelt Fainaru dat Felix zijn Diamino mixte met vloeibare B-vitamines. Waarom een vitamine B-preparaat mixen met een ander vitamine B-preparaat?

Fainara vond in de kranten een interview met een zeventienjarige speler, die bijna op dezelfde manier aan zijn einde was gekomen als William Felix. Toen hij vijftien was, vertelde baseballspeler Antonio Bautista, had hij een cocktail van 1,5 milliliter Diamino en 0,5 milliliter Caballin in zijn bilspier gespoten. 'Ik wist er niet zoveel van af maar ik begreep dat het me sterker zou maken', zei hij. 'Ik had het wel eens eerder gebruikt en toen gaf het me een echte oppepper. Maar dit keer gebruikte ik teveel.'

Dertig minuten na de injectie kreeg hij hartkloppingen. Hij voelde een stekende pijn en viel toen bewusteloos. Daarna werd hij wakker in het ziekenhuis waar hij vier dagen moest blijven.

Een anonieme speler vertelde Fainaru meer over de zelfgemaakte cocktails die Dominicaanse spelers gebruiken: Caballin, vitamine B, leverextract en de ontstekingsremmer Voltaren of diclofenac. Een veearts vertelde dat sporters van 15, 16 en 17 jaar hem vaak benaderden voor Ganabol (boldenon) en Dimetabol (nandrolon).

Iedereen in de sport weet hoe ver het gebruik van illegale middelen is doorgedrongen. 'Ik kom hier al tien jaar', zegt Louie Eljajua, die voor de Red Sox speurt naar jong talent. 'In het begin kreeg een jongen die een bal kon gooien met een snelheid van 134 kilometer per uur al meteen een contract. Tegenwoordig is een bal van 145 kilometer per uur al niet meer snel genoeg.'

Steve Fainaru. Injecting Hope - And Risk. Dominican prospects Turn To Supplements Designed For Animals. Washington Post, 23-6-2003.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken