Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cacao       Vlees       Kankerpreventie       Eiwitten    

2 2 - 0 2 - 2 0 0 7

  Discussie: veroorzaken de hormonen in melk kanker? (The Scientist Volume 21 | Issue 2 | Page 34 | February 2007) [Offline]
In oktober 2006 organiseerden McGill en Harvard een driedaags congres over de mogelijke link tussen melk en kanker. Dit artikel vat samen wat wetenschappers op dat congres hebben verteld.
Walter Willett vindt dat het advies, dat we elke dag drie glazen melk moeten drinken, niet deugt. "I think it's not wise to recommend three glasses per day for adults. Probably, a serving a day is OK; I don't see much reason that would be harmful. I'm concerned about two glasses a day, and three has a strong potential for harm."
Drie glazen melk per dag verhogen de concentratie IGF-1 in het bloed met tien procent, zegt Edward Giovannucci. Of dat gevaarlijk is weet Giovannucci
Discussie: veroorzaken de hormonen in melk kanker?
niet. Maar: "In our data, we see a relative risk of fatal prostate cancer of 2-3."
Melk bevat ook een beetje testosteron, estradiol en progesteron. Veroorzaakt dat de toegenomen kans op kanker, die onderzoekers bij melkdrinkers vinden? Is het het calcium, dat in het lichaam de concentratie Vitamine D verlaagt?
De melk die we nu drinken is niet meer de melk die koeien in 1900 gaven. Sinds 1900 zijn koeien zes keer meer melk gaan geven. Die vooruitgang was vooral het gevolg van rasveredeling, waarbij de koeien meer exemplaren van gewenste productieverhogende genen hebben gekregen. Welke genen dat zijn, is niet bekend. Hoe dat de melk heeft veranderd, evenmin.
"There's a herd of dairy cattle in Minnesota, which has been left to breed without selective pressure from humans. Getting access to their milk is difficult, says Willett, who has requested and been denied samples in the past."
In de laatste alinea relativeert Ed Giovannucci de mogelijke schadelijke gevolgen van melk. Goed, waarschijnlijk consumeren de rijke landen door de zuivelpropaganda meer melk dan gezond is. Maar melk is nog steeds gezonder dan cola, en overgewicht, roken en te weinig bewegen zijn gevaarlijker voor de gezondheid dan zuivelconsumptie.

2 0 - 0 2 - 2 0 0 7

  Eiwitcrisis komt: vleesprijzen 'gaan fors stijgen' (Reed 16-02-2007) [Offline]
Opperhoofd Wouter Dekker van Voedingsreus Nutreco waarschuwt maar vast. "Vlees wordt de komende jaren fors duurder. Dat komt door sterk stijgende prijzen van grondstoffen als granen, mais en soja." En die prijsstijgingen, voorspelt Dekker, zijn blijvend.
Eerder zei ook het Duitse pluimveevleesconcern PHW Group dat de prijs van kip en kalkoen de komende jaren flink zal stijgen - om dezelfde redenen. [Reed 14-02-2007] [Offline]
De mondiale vleesconsumptie stijgt snel, en de spanning op de grondstoffenmarkt groeit met de dag. Voeg daar nog bij dat de omschakeling van fossiele brandstoffen naar biobrandstoffen is begonnen, dan weet je waarom wij zoveel tijd steken in plantaardige eiwitten. Straks zijn dierlijke eiwitten onbetaalbaar.

2 0 - 0 2 - 2 0 0 7

  Cacao wordt smart drug voor de cognitively impaired (nutraingredients.com 19/02/2007)
Onderzoek uit de koker van Mars, dat een product heeft gemaakt met extra flavonolen uit cacao. In proefpersonen zorgt het tot drie uur na consumptie voor een toegenomen toevoer van bloed naar de hersenen. De flavonolen doen de aanmaak van NO in de bloedvaten toenemen.
"This raises the possibility that certain food components like cocoa flavanols may be beneficial in increasing
Cacao wordt smart drug voor de cognitively impaired
brain blood flow and enhancing brain function among older adults or for others in situations where they may be cognitively impaired, such as fatigue or sleep deprivation
", aldus Ian Macdonald van de University of Nottingham.
Macdonald sprak op het jaarlijkse congres van de American Association for the Advancement of Science.

1 7 - 0 2 - 2 0 0 7

  Aardappels uit de ruimte in Chinese restaurants (Xinhua Feb 13, 2007)
Ze hebben een paarse kleur, smaken zoetig, ze zijn een beetje kleverig en ze heten Purple Orchid Three, de nieuwe aardappels die kweker Haikou Purple Orchid op de markt brengt. En ze zijn ontstaan in 2005, in het Chinese ruimtevaartuig Shenzhou VI, tijdens proeven van de bemanning naar de invloed van gewichtloosheid op de erfelijke eigenschappen van planten.
Paars is de kleur van de romantiek in China. Daarom ontwikkelden koks in Sjanhai tientallen nieuwe gerechten op basis van de ruimte-aardappelen voor Valentijnsdag, die bezoekers in restaurants konden eten.

1 3 - 0 2 - 2 0 0 7

  "Ik dacht dat het een nootje was" (Reed 08-02-2007)
Maar het was een vingertopje. In het Duitse Mainz vindt een man iets in zijn ijsje wat er niet in thuishoort.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken