Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Groeihormoon       SARM's       Seks       Kankerpreventie    

1 9 - 1 2 - 2 0 0 6

  Verminderde belangstelling hormoontherapie doet cijfers borstkanker dalen (BBC)
Een paar jaar geleden verschenen er alarmerende studies over hormoontherapie en de kans dat vrouwen borstkanker krijgen. Daardoor liet de helft van de vrouwen op hormoontherapie hun oestrogeen- en progestageenpreparaten staan. Nu zie je dat terug in de statistieken, melden onderzoekers van University of Texas.
Verminderde belangstelling hormoontherapie doet cijfers borstkanker dalen
"When I saw it, I couldn't believe it," aldus onderzoeker Donald Berry.[AP 15/12/2006] [Offline]
"It 's better than a cure", zegt Rowan Chlebowski.
Het aantal vrouwen met borstkanker in de VS is in 2003 zeven procent verminderd. In de leeftijdsgroep die het meest veelvuldig hormoontherapie gebruikt, die tussen de vijftig en zeventig jaar, bedroeg de terugval zelfs twaalf procent.
" The team suggested that the figures could be explained by existing tumours stopping growing, shrinking or disappearing so that they could not be detected."
Experts manen tot enige omzichtigheid met de interpretatie van de gegevens. Oestrogeengevoelige kankers stoppen vrijwel onmiddellijk met groeien als de oestrogeenspiegel daalt. Daardoor zijn de effecten misschien zo duidelijk. En daarom valt het met de risico's van hormoontherapie misschien mee. Stoppen heeft immers direct effect.
Hum.
De Amerikaanse farmaceut Wyeth, schreef AP, heeft ondertussen al vijfduizend processen aan zijn broek, aangespannen door vrouwen die kanker hebben gekregen. [AP December 15, 2006] [Offline] Bij andere farmaceuten zal het heus niet anders zijn.
In de leerboeken heet estradiol 'het vrouwelijk geslachtshormoon'. Als natuurlijke hormonen als progesteron en estradiol al gevaarlijk zijn, hoe zit het dan met de risico's van testosteron voor vrouwen? Of met de preparaten die in het dopingmilieu in zwang zijn?
Update: Het zag er even slecht uit voor Wyeth. De 60-jarige Mary Daniel won een rechtszaak tegen Wyeth, die ze had aangespannen omdat ze, nadat ze na enkele maanden Wyeths oestrogeenpreparaat Premarin en het progesteronpreparaat Prempro had geslikt, borstkanker kreeg.
Anderhalf miljoen moest Wyeth betalen, oordeelde de jury - maar de rechter vernietigde het vonnis. [AP January 31, 2007] [Offline]

2 5 - 1 2 - 2 0 0 6

  Man is pas compleet met borsten (Arch Sex Behav. 1990 Apr;19(2):179-81.)
Nederlandse artsen hebben een gezonde, heteroseksuele man borsten gegeven met een negen maanden durende hormoonkuur. Dat lezen we in oud artikel in een seksuologisch wetenschappelijk tijdschrift.
Ethinylestradiol
Dagelijks slikte de man 0,15 milligram ethinylestradiol.
Tijdens die periode verdween zijn libido, maar die keerde een maand na het beeindigen van de kuur terug. De 31-jarige man, die was getrouwd, meldde naderhand dat zijn nieuwe borsten, en vooral zijn tepels, zijn seksleven hadden verbeterd.
" The patient and his wife enjoyed the result and in an interview, 1-year later, this positive report persisted. The patient was satisfied with his female breasts but did not like to discuss his situation with others. He discontinued visiting swimming pools and the beach."
De artsen weten niet in welk hokje ze de man moeten plaatsen.

2 5 - 1 2 - 2 0 0 6

  Internet-apotheek voor bodybuilders verkoopt slankmakende groeihormoonsnipper (research-ology.com) [Offline]
We hebben er al eens over geschreven, en toen noemden we het AOD9604: een eiwitketentje dat identiek is aan een stukje van het humane groeihormoonmolecuul. "The hGH protein peptide fragment 177-191", noemt de webshop van Research-ology.com het spul - en die naam klopt. De trials zijn nog niet afgerond, maar de stof is dus al op de markt.

2 0 - 1 2 - 2 0 0 6

  U is een meneer, mevrouw (AP)
Santhi Soundarajan, die op de Asian Games zilver won op de 800 meter, is betrapt op... Ja, op wat eigenlijk?
Soundarajan, die "almost certainly never had sex-change surgery", had in haar genoom "more Y chromosomes than allowed". Ze is een vrouw, maar is door een merkwaardig geslachtschromosoom haar medailles kwijt.
Soundarajan komt uit een straatarm gezin. Haar familie had geen TV, en moest bij de buren zien hoe Soundarajan haar wedstrijden won.
"On Monday, she was awarded a cash prize of 1,500,000 rupees ($33,430) and a colour television at a function by the Tamil Nadu government in Chennai, the state capital. The chief minister then asked her about the issue. State sports minister Mohideen Khan said the government would not take back the cash award. "The prize money has been given on humanitarian grounds," he said." [Reuters 19/12/2006] [Offline]

0 9 - 1 2 - 2 0 0 6

  Trial ostarine slaagt (GTx) [Offline]
SATM's werken. Een kuur van drie maanden, waarin ouderen dagelijks 3 milligram ostarine krijgen, zorgt voor 1.4 kilo meer spiermassa. Er zijn geen effecten op PSA, LH en leverfuncties.
Hum. Het bedrijf GTx zingt van halleluja. Maar is 1.4 kilo niet verschrikkelijk weinig als je drie maanden kuurt?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken