1 4 - 0 8 - 2 0 0 9
Vegetarische topsporter krijgt rhabdomyolyse (Am J Phys Med Rehabil. 2009 Aug 5. [Epub ahead of print].)
Een Italiaanse zwemmer, die wilde meedoen aan de nationale kampioenschappen, heeft moeten afhaken omdat zijn spieren in zulke mate afbraken dat artsen vreesden dat zijn nieren het zouden begeven. De oorzaak was het extreem eiwitarme vegetarische dieet van de sporter. Binnenkort verschijnt de gevalsstudie, geschreven door gezondheidheidswetenschappers van de University of Rome, in de American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation.
De zwemmer waarover het stuk gaat is een jongen van 16 jaar. Wekelijks traint hij via zijn school vier uur, en voor zijn sport traint hij vijf dagen per week 2-3 uur per dag. Tijdens zo'n zwemtraining werkt de jongen aan zijn techniek, hij traint op short acceleration, work at high intensity en lactic acid tolerance.
Tijdens de aanloop voor de kampioenschappen meldt de jongen zich bij een arts. Hij voelt zich zwak. Hij heeft plots opkomende en dan weer verdwijnende spierpijn in zijn benen. Hij voelt zich beroerd, heeft soms hartkloppingen en is misselijk.
Als de artsen de zwemmer onderzoeken ontdekken ze dat de jongen lijdt aan spierafbraak of rhabdomyolyse. Hij heeft vochtophopingen in zijn benen, en de concentratie creatinekinase in zijn bloed is zo hoog dat er spiercellen massaal moeten zijn bezweken. De uitslag van het bloedonderzoek zie je hieronder.
Ook de hoeveelheid ijzer - blijkens de concentratie van het opslageiwit ferritin - en B12 is laag. De oorzaak daarvan, en de oorzaak van de rhabdomyolyse, is het vegetarische dieet van de jongen. In principe kan een vegetarisch dieet heel gezond zijn, als je er tenminste op let dat je voldoende eiwitten, vitamine B12, vitamine D, ijzer, zink en calcium binnenkrijgt. Daarover heeft de jongen zich echter niet bekommerd. Hij leeft op pasta, brood, tomaten, sla, wortels, fruit en aardappelen. Elke dag drinkt hij een klein glaasje melk - en een paar keer per week eet hij wat soja. Vlees, vis, eieren, zuivel en zelfs bonen schitteren in het dieet door afwezigheid.
De artsen vinden het om te beginnen geen goed idee dat de jongen meedoet aan de kampioenschappen. Ze verdunnen zijn bloed met zoutoplossing om de belasting van de opengescheurde spiercellen te verminderen en geven de jongen supplementen met extra vitamine B12 slikken. En, at last but certainly not at least, ze laten de jongen zijn inname van eiwitten opkrikken. Vier keer per week gaat hij vlees eten, en dagelijks eet hij zuivel.
Drie maanden later zijn de klachten van de jongen verdwenen. Hij gaat door met zwemmen.
"A vegetarian diet per se is not associated with detrimental effects on athletes", concluderen de artsen. "But vegetarian athletes must achieve optimal
protein intake and a balanced amino acid intake through careful planning with an emphasis on protein-rich plant foods."
|
|
|