Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Eiwitten       Nieren       Anabolen & risico's    

2 7 - 1 1 - 2 0 0 9

  Veel anabolengebruikers lopen rond met kapotte nieren (ASN 2009; Abstract TH-PO163.)

Als je het over nierbeschadiging en bodybuilding hebt, dan zeg je: Flex Wheeler. Een paar jaar geleden stopte Wheeler naar eigen zeggen met de sport omdat de ziekte Focal Segmental Glomerulosclerosis (FSGS) zijn nieren had verwoest. Wheeler is nooit duidelijk geweest in hoeverre anabolen die ziekte bij hem veroorzaakten. Het onderzoek dat Leal Herlitz van Columbia University presenteerde tijdens een bijeenkomst van de American Society of Nephrology is dat wel. Ja, anabolen zijn schadelijk voor de nieren.

Veel anabolengebruikers lopen rond met kapotte nieren
Bij de ziekte FSGS geven de glomeruli [je ziet ze hiernaast] in de nieren het geleidelijk op. De glomeruli zijn kluwens van haarvaatjes, waarvan er in een nier misschien wel een miljoen zitten. De nier perst bloed door die vaatjes. De vaatjes scheiden afvalstoffen uit, samen met vocht. Dat wordt de urine.

De glomeruli zijn de werkpaarden van de nieren. Bij FSGS komen er zoveel littekens op de glomeruli dat ze niet meer goed werken. Dat gebeurde bij Flex Wheeler, die eigenlijk Kenneth Wheeler heet. De ziekte komt wat vaker voor bij dikke mensen.

Leal Herlitz presenteerde een case van negen bodybuilders en een powerlifter, die allemaal anabolen gebruikten. Ze hadden meer creatinine in hun bloed dan een groep obese mensen. In het bloed van de dikkerds vond Herlitz 1.4 mg/dl creatinine. Bij de bodybuilders was dat 3.0 mg/dl. De bodybuilders hadden bovendien 2.5 meer eiwit in hun urine dan de dikkerds. Gezonde nieren houden eiwitten binnen. Als je toch eiwit in je urine hebt, dan zijn je nieren beschadigd.

Veel anabolengebruikers lopen rond met kapotte nieren
De verhoogde waarden voor creatinine kunnen natuurlijk door creatinegebruik komen. Die waarden zeggen dus niet zoveel. Maar de verhoogde hoeveelheid eiwit in de urine duidt op nierschade - en dat was precies wat Herlitz ontdekte toen ze de nieren van de bodybuilders onderzocht. Ze ontdekte dat hun glomeruli meer littekens hadden dan die van de dikkerds.

De anabolen hebben kennelijk een direct toxisch effect op de nieren, vermoedt Herlitz. De grotere lichaamsmassa van de bodybuilders zorgt er toch al voor dat de nieren het zwaar hebben, net als de tijdelijke verhoging van de bloeddruk door training en het dieet met veel eiwitten.

Herlitz kon acht van de mannen behandelen. Zeven van hen veranderden hun leefstijl. Ze stopten met de anabolen en gingen minder extreem trainen. Soms kregen ze medicijnen die hun bloeddruk verlaagden. Hun creatininespiegel zakte, en de hoeveelheid eiwit in hun urine verminderde met 92 procent. Als anabolengebruikers met beschadigde nieren op tijd stoppen, kunnen ze dus nog herstellen.

Bij de acht mannen die Herlitz verder volgde zat er ook eentje die het niet kon verdragen dat hij kleiner zou worden. Hij bleef anabolen gebruiken. Zijn creatininespiegel verdubbelde in twee jaar tijd, en de hoeveelheid eiwit in zijn urine bleef maar stijgen. "Als deze man zo doorgaat houden zijn nieren er binnen vier tot vijf jaar voorgoed mee op", voorspelt Herlitz.

Als artsen supergespierde bodybuilders in hun praktijk hebben, moeten ze zich niet laten misleiden door het imago van kracht en gezondheid dat deze mensen uitstralen, vindt Herlitz. "Even though somebody can look like they're the picture of health, it's not necessarily true", aldus de arts.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken