Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cosmeceuticals       Thee       Druiven & Grape Seed Extract       Levensverlenging & leefstijl    

2 0 - 0 3 - 2 0 0 7

  Van alle sapjes is donker druivensap het allergezondste (J Agric Food Chem. 2007 Mar 16; [Epub ahead of print].)
Onderzoekers van de universiteit van Glasgow hebben de totale hoeveelheid fenolen en hun antioxidantwerking in een dozijn commerciele vruchtensappen gemeten en gepubliceerd. Sap, aldus wetenschappers, heeft nog steeds een deel van de gezondheidsbevorderende werking van fruit, maar waarschijnlijk geldt dat niet voor alle sappen in dezelfde mate. Vandaar het Britse onderzoek.
Hieronder zie je de gemeten hoeveelheid polyfenolen in dertien soorten sap.

Van alle sapjes is donker druivensap het allergezondst

Donker druivensap springt eruit. Op de tweede plaats komt cloudy-appelsap en daarna granaatappel- en cranberrysap.
Kijken de onderzoekers in reageerbuizen naar de anti-oxidantwerking van de sappen, dan ontstaat de onderstaande grafiek.

Van alle sapjes is donker druivensap het allergezondst

Verrassend is de hoge anti-oxidantwerking van Tropical Mix.
De onderzoekers vinden dat donker druivensap een alternatieve leverancier van beschermende stoffen is voor rode wijn, een door gezondheidswetenschappers steeds vaker gepropageerd voedingsmiddel.
"The purple grape juice, therefore, in terms of both the number of phenolics it contains and the overall level of phenolics, broadly equates with a light red wine. This is not the case with either the red grape juice or the white grape juice."
Overigens bevatten niet alle sappen dezelfde polyfenolen. Wie zichzelf optimaal wil beschermen tegen ziekten als Alzheimer zou zowel donker druivensap moeten drinken - "which contains the highest levels of flavan-3-ols and procyanidins, anthocyanins, and hydroxycinnamates" - cranberry- of grapefruitsap - "which contains flavanones in high levels" en cloudy appelsap - "which is a good source of hydroxychalcones and flavan-3-ols".

2 2 - 0 3 - 2 0 0 7

  Coca-Cola en L'Oreal maken samen kosmetische frisdrank voor de huid (brandweek.com March 12, 2007)
Wat er precies in Lumae zit, dat wil Coca-Cola niet zeggen. Maar wel dat het in 2008 op de markt komt, waarschijnlijk via salons verkocht gaat worden, en bedoeld is voor 25-plus vrouwen met een hoger inkomen. Gemaakt op basis van thee krijgt Lumae de claim mee dat het zorgt voor een gavere huid.
Maker van Lumae is Coca-Cola Beverage Partners Worldwide (BPW), een 50/50-samenwerkingsverband tussen Coke en Nestle. Nestle heeft een kwart van de aandelen van L'Oreal in handen. Naast BPW blijven Nestle en Coke ook individueel actief.
Verleden jaar zei BPW al dat het producten op basis van zwarte thee zou gaan lanceren.
BPW is ook de maker van Enviga, een frisdrank op basis van groene thee die het metabolisme zou moeten verhogen. Enviga's claims zijn omstreden.
Coca-Cola investeert zwaar in voedingsmiddelen met een toegevoegde gezondheidswaarde. Het segment van de traditionele frisdranken zakt in, het segment van de frisdranken met suiker holt achteruit. Sappen en producten op basis van thee groeien echter jaarlijks met tientallen procenten.
Binnenkort lanceert het concern Diet Coke Plus, een sinaasappelsap met zestien toegevoegde mineralen en vitamines. Verleden week lanceerde het Minute Maid Active, een frisdrank met 750 milligram glucosamine,
Coca-Cola en L'Oreal maken samen kosmetische frisdrank voor de huid
In Japan brengt Coca-Cola al sinds 2000 een op thee gebaseerd product Love Body uit. In Love Body zit een extract van het plantje fenugriek, dat volgens de makers bij vrouwen een borstvergrotende werking zou hebben.
Volgens Japan-kenner Sandra Buckley van McGill University is Love Body het onvermijdelijke feministische vervolg op de "longstanding tradition of energy drinks marketed at men to increase sexuality". "There's been a recent explosion of female-targeted drinks corresponding to the new ideal of female Japanese beauty: the well exercised, high energy body." [The Street 10/11/2002]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken