Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aantrekkelijkheid       Vitamine C       Cosmeceuticals       Eiwitten    

0 1 - 1 1 - 2 0 0 7

  Unilever ziet ze vliegen (Am J Clin Nutr. 2007 Oct;86(4):1225-31.)
Als je in het Britse Bedford komt, in de buurt van Unilevers onderzoekslab op Colworth Park, dan bestaat de kans dat je vijf personen ziet rondlopen met een papieren zak over het hoofd.
Dat zijn de onderzoekers van het Unileverconcern die onlangs een studie publiceerden in de American Journal of Clinical Nutrition, en daarin tot twee keer toe een knoepert van een uitglijder begingen. Volgens de Unileveraars zet linolzuur in het lichaam om in visvetzuren als DHA en EPA.
Ai.
In de studie analyseren Maeve Cosgrove en haar collega's de gegevens van vierduizend vrouwen van middelbare leeftijd. Experts hebben de huid van de vrouwen beoordeeld op verouderingsverschijnselen, en de vrouwen hebben verteld wat ze zoal eten.
De experts beoordeelden de veroudering van de huid volgens drie criteria: ze keken naar rimpels, naar tekenen van verdroging en het dunner worden van de huid. Dat laatste heet in de onderstaande tabel skin atrophy.
En ja, er is een verband tussen voeding en de veroudering van de huid, ontdekten de onderzoekers.

Unilever ziet ze vliegen

Vitamine C in het dieet beschermt tegen rimpels en droge huid, blijkt uit de tabel. Voor elke milligram vitamine C die je dagelijks inneemt, vermindert je kans op rimpels en droge huid met respectievelijk elf en zeven procent.
Wat ook verdraaid goed helpt om je huid jong te houden is een dieet met veel eiwitten. Voor elke zeventien gram vet die je dagelijks meer eet, of elke vijftig gram koolhydraten die je dagelijks meer eet, neemt je kans op rimpels met bijna dertig en bijna veertig procent toe. Er is een soortgelijk verband tussen vet en koolhydraten en de kans op een dunne huid.
Unilever ziet ze vliegen
Eet veel vitamine C en veel eiwitten, en je huid blijft jong. Vooral dat van die eiwitten zullen ze leuk vinden op de sportschool.
De onderzoekers vinden ook een verband tussen linolzuur en huidveroudering. Dat is voor Unilever, dat goed verdient met producten die met linolzuur zijn verrijkt, natuurlijk goed nieuws. Elke gram linolzuur die je dagelijks binnenkrijgt betekent dat de kans op een droge huid en een dunne huid met tientallen procenten vermindert.
[Of er een verband is tussen de inname van 'echte' omega-3-vetzuren en huidveroudering is niet onderzocht - red.]
En dan, als de onderzoekers gaan speculeren over het mechanisme achter het verband, gaat het fout.

Unilever ziet ze vliegen

Als het stuk leest, dan denk je even: dit is een uitglijder. Er is een woordje weggevallen of zo. Maar verderop in het artikel staat het er nog eens.
Hoppakee.

Unilever ziet ze vliegen

Omega-6-vetzuren kunnen in het menselijk lichaam niet veranderen in omega-3-vetzuren. Dat leert elke voedingsstudent in het eerste jaar. Planten maken een enzym aan dat die omzetting aankan, mensen niet.
Ongelooflijk dat de co-auteurs van Cosgrove niet hebben ingegrepen. Ongelooflijk dat een sjiek blad als de American Journal of Clinical Nutrition dit heeft gepubliceerd. Ongelooflijk dat journalisten al over dit onderzoek hebben geschreven, maar die blunder niet hebben gezien. [nutraingredients.com 08/10/2007]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken