Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Risico's van anabolen       Vergeten anabolen       Detectie van anabolen    

2 8 - 0 1 - 2 0 0 2

Twintig weken kuren met forse dosis testosteron bijna zonder bijwerkingen

Twintig weken testosteron gebruiken, zonder bijwerkingen. Het kan, zeggen Amerikaanse artsen. Hun verslag verscheen een paar weken geleden in de American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism.

De onderzoekers wilden weten in hoeverre de effecten van testosteron gerelateerd waren aan de concentratie van dat hormoon in het bloed. Daarom gaven ze 61 gezonde mannen tussen de 18 en 35 jaar een middel dat de eigen testosteronproductie uitschakelde en een wekelijkse injectie testosteron-enantaat.


Dosis T

Concentratie T

Vetvrije massa

25 mg

253 ng/dl

50 mg

306 ng/dl

125 mg

542 ng/dl

+ 3,4 kilo

300 mg

1345 ng/dl

+ 5,2 kilo

600 mg

2370 ng/dl

+ 7,9 kilo


Een aantal variabelen reageerden op de injecties. Sommige positief, sommige negatief. Er waren ook variabelen die niet reageerden.


Werd meer

Werd minder

Geen effect

Lichaamskracht

+

Spiervolume

+

Hemoglobine

+

IGF-1

+

Vetmassa

+

HDL

+

Sex

+

Stemming

+

Ruimtelijk inzicht

+

PSA

+


Het onderzoek bevestigt het inzicht dat het voornaamste risico van anabole steroiden hem niet zit in de verhoogde kans op prostaatkanker, maar in de impact op hart- en bloedvaten. Het 'prostaatkanker-eiwit' PSA reageerde niet op de 20-weken durende toediening van 600 milligram testosteron per week. Het 'goede' cholesterol HDL wel.

Bhasin S, Woodhouse L, Casaburi R, Singh AB, Bhasin D, Berman N, Chen X, Yarasheski KE, Magliano L, Dzekov C, Dzekov J, Bross R, Phillips J, Sinha-Hikim I, Shen R, Storer TW. Testosterone dose-response relationships in healthy young men. Am J Physiol Endocrinol Metab 2001 Dec;281(6):E1172-81. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken