Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Detectie van anabolen       Vergeten anabolen    

1 3 - 0 7 - 2 0 0 2

Twee miljoen euro voor Oost-Duitse dopingslachtoffers

De Duitse regering heeft een bedrag van twee miljoen euro uitgetrokken voor de atleten die in de DDR-tijd zijn volgestopt met anabolen. Soms zonder dat ze het wisten - de artsen zeiden de sporters dat ze vitamines kregen. Meestal begon het gebruik tussen het veertiende en zestiende levensjaar. Soms zelfs al op 12-jarige leeftijd.

In het oude Oost-Duitsland kregen ongeveer tienduizend sporters tussen 1979 en de val van de muur in 1989 verplicht anabolen. Het meest populair was Turinabol of blue blitz. Naar verwacht hebben duizend sporters last van hun gezondheid gekregen door de hormonen. Wie aanspraak wil maken op schadevergoeding heeft tot maart 2003 de tijd om zich te melden.

Heidi wordt Andreas

De meest voorkomende klachten waren het ontstaan van vrouwenborsten bij mannen, het ontstaan van knobbels in de borsten van vrouwen, stemverlaging, acne, lichaamshaar, vergroting van de clitoris, kaalheid en - ook bij vrouwen - borstverkleining. Het meest spraakmakend is het geval van de kampioene Andreas Krieger, die zijn medailles won toen hij nog Heidi heette. Krieger, wiens getuigenis voor de Duitse regering doorslaggevend was, raakte door het anabolengebruik zo vermannelijkt dat hij besloot maar als man verder te gaan.

Ernstig waren de klachten over leverstoornissen, kanker, depressies en aangeboren medische problemen bij kinderen van de atleten. Als sporters zwanger werden, oefenden de sportartsen druk op ze uit om hun kinderen te laten aborteren.

Soms ontdekten sporters dat ze anabolen kregen, en geen vitamines. Discuswerpster Brigitte Michel ontdekte bij toeval bijvoorbeeld dat ze exact dezelfde pillen kreeg als haar gammele grootvader. Toen ze de bijsluiter van zijn medicijnen las, wist ze waarom ze zich zo vreemd voelde sinds ze 'vitamines' was gaan nemen. Toen ze weigerde nog pillen te slikken, gooiden de artsen haar uit de competitie en lieten haar de vloeren van de sportgebouwen schoonmaken.

Achteraf was Michel te laat: op latere leeftijd kreeg ze last van haar heupen. Versleten door de te grote gewichten waarmee ze had getraind - ze stond met bijna tweehonder kilo te squatten. Nu heeft ze plastic gewrichten, is ze geopereerd aan haar rug, is een been gevoelloos en heeft ze constant pijn. Werken kan ze niet meer.

Tweeduizend gevallen

Bijna 250 platgespoten sporters hebben zich verenigd in de Doping Victims' Support Group, dat vierhonderd gevallen verzamelde en voor de rechter bracht. De voorzitter van de vereniging, de chirurg Klaus Zollig, schat het totale aantal zieke atleten op tweeduizend.

De belangrijkste verdachten zijn Manfred Ewald, die de scepter zwaaide over het anabolenprogramma, en de arts Manfred Hoeppner, die het technische gedeelte ervan voor zijn rekening nam. Ze kregen twee jaar geleden geen gevangenisstraf maar voorwaardelijke straffen van respectievelijk 22 en 18 maanden.

Er waren ongeveer tweehonderd trainers in het programma werkzaam. Die zijn inmiddels uitgewaaierd over de hele wereld.

De Christendemocraten, die in Duitsland nu in de oppositie zitten, willen iedere betrokken sporter vijfduizend euro schadevergoeding te geven. De regering van Socialisten en Groenen voelt daar niets voor: dat zou te duur worden. Veel gedupeerde sporters voelen zich daarom - en door de milde straffen - niet serieus genomen. 'De regering wil zo snel en goedkoop mogelijk van ons af zijn', vertelde de atlete Birgit Boese aan journalisten nadat het besluit tot het fonds was genomen.

Veel Ossies willen de zaak zo snel mogelijk vergeten. De 570 Olympische medailles die Oost-Duitsland won zijn zo ongeveer het enige succes dat het communistisch regime heeft geboekt.

In het Westen?

Opvallende geluiden komen ook uit de PDS, de partij die is voortgekomen uit de oude communistische partij van Oost Duitsland. De gewezen wielrenner Gustav-Adolf Schur stemde tegen het fonds omdat het alleen was bedoeld voor Oost-Duitse atleten. Ook in West-Duitsland was het gebruik van doping wijdverspreid geweest, vond hij. Ongetwijfeld waren daar ook slachtoffers gevallen.

Good point, Gustav.

1. Hannah Cleaver. Germany Compensates Athletes Given Secret Steroids. Reuters, 14-6-2002.
2. Janet Rae Brooks. East German Athletes Struggle With Legacy of Forced Doping. The Salt Lake Tribune, 7-4-2002.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken