Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Detectie van anabolen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

0 3 - 0 1 - 2 0 0 9

  Medische studie: twaalf weken aan de Deca (J Am Soc Nephrol. 2006 Aug;17(8):2307-14.)
Een paar jaar geleden publiceerden artsen uit San Francisco een studie waarin ze de effecten van een twaalf-weekse Deca-kuur onderzochten. Hun meest opmerkelijke bevinding: injecties met Deca verhogen de agressie - maar het trainen met gewichten blokkeert dat effect.
De artsen deden proeven met tachtig patiënten die geregeld een dialyse moesten ondergaan. Hun nieren werkten niet meer goed, en daarom waren ze aangewezen op dialyses om hun bloed schoon te maken. Bij deze groep mensen vermindert de
Medische studie: twaalf weken aan de Deca
kwaliteit van het leven en slinkt de spierkracht en -massa. De onderzoekers wilden weten of ze daar met krachttraining en het anabole steroid nandrolondecanoaat iets aan konden doen.
De proefpersonen moesten drie keer per week hun benen trainen. Aan het bovenlichaam deden ze niets. De mannen kregen wekelijks een injectie met tweehonderd milligram deca, de vrouwen kregen honderd milligram. Het gebruikte preparaat was overigens Deca-Durabolin van Organon.
De onderzoekers hadden hun proefpersonen in vier groepen onderverdeeld. De placebogroep deed niks, maar kreeg wel een placebo. De ND-groep kreeg alleen injecties met Deca-Durabolin. De EX-groep deed aan krachttraining en de EX+ND-groep combineerde hormooninjecties met krachttraining.
Hieronder zie je het effect op de lichaamssamenstelling.


Medische studie: twaalf weken aan de Deca


Krachttraining verminderde de vetvrije massa. Of dat betekent dat krachttraining zonder anabolen bij dialysepatiënten niet leidt tot meer spiermassa? Dat kun je niet zeggen. Vetvrije massa is niet alleen spiermassa, maar ook vocht en botmassa. Als de onderzoekers de omvang van de quadriceps meten, zien ze wel degelijk dat krachttraining zonder anabolen leidt tot meer spieren. Maar het is wel duidelijk dat de combinatie van anabolen en krachttraining beter werkt dan alleen trainen. De patiënten die alleen anabolen gebruikten en niet trainden kregen dikkere beenspieren dan de patiënten die trainden zonder anabolen.


Medische studie: twaalf weken aan de Deca


Toen de onderzoekers de spierkracht van hun proefpersonen maten, veranderde het beeld. Krachttraining alleen zorgde voor een grotere toename van de spierkracht dan het gebruiken van deca zonder krachttraining. Maar de combinatie van Deca en training lijkt toch weer wat meer zoden aan de dijk te zetten.


Medische studie: twaalf weken aan de Deca


Toen de onderzoekers het effect van de kuurtjes en de trainingssessies op de kwaliteit van het leven en het geestelijk functioneerden bepaalden, deden ze een interessante ontdekking.


Medische studie: twaalf weken aan de Deca


De kwaliteit van het leven ging nog het meest vooruit bij de patiënten die trainden zonder anabolen. De onderzoekers keken daarbij alleen naar het fysieke functioneren, zoals het opstaan van een stoel of het lopen van trappen. De proefpersonen die trainden waren minder vermoeid, en ook op dat punt voegde het anabole steroid weinig toe.
Opvallend was ook dat de toediening van Deca de patiënten bozer maakte - maar die toename van de agressie bleef achterwege als de patiënten ook trainden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken