Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Kosmetische chirurgie       Adoniscomplex       Aantrekkelijkheid       Psychologie    

2 2 - 0 7 - 2 0 0 9

  TV standaardiseert het ideale vrouwenlichaam (Sex Roles, Vol. 48, Nos. 5/6, March 2003.)

Hoe vaker vrouwen op TV ideale vrouwenlichamen zien, des te mooier vinden ze die lichamen. De communicatiewetenschapper Kristen Harrison, verbonden aan de University of Illinois, slaagde er in om het verband tussen mediablootstelling en lichaamsvoorkeuren vast te leggen. Harrison ontdekte ook dat TV de acceptatie van plastisch-chirurgische ingrepen vergroot.

TV standaardiseert het ideale vrouwenlichaam
Het ideale vrouwenlichaam in de moderne media heeft een buste-taille-heupomvang van 90-60-90 centimeter of 362436 inch. In TV-shows zie vrouwenlichamen met die afmetingen het meest veelvuldig in positieve rollen. Hoe meer vrouwen van die maten afwijken, des te negatiever worden ze in TV-programma's door hun co-acteurs bejegend. Als je altijd maar wordt blootgesteld aan dat soort beelden, dan moet dat toch een effect op je lichaamsideaal hebben?

Die vraag stelde Harrison zich - en om die te beantwoorden ondervroeg ze honderdvijftig vrouwelijke en tachtig mannelijke studenten over hun TV-consumptie en welk vrouwenlichaam ze mooi vonden. Harrison vroeg de vrouwen bijvoorbeeld wat voor voor borstomvang ze mooi vonden. Ze meette daarbij ook de borstomvang van de vrouwen.

Het eindresultaat zie je hieronder. Links zie je de ideale borstomvang van de vrouwen die weinig TV keken, rechts die van de vrouwen die vaak voor de TV zaten.


TV standaardiseert het ideale vrouwenlichaam


Vrouwen met een grotere borstomvang vinden hun borsten te groot als ze veel TV kijken. Vrouwen met wat minder grote borsten gaan hun borsten juist te klein vinden door TV kijken. TV zorgt dus voor een standaardisering van het ideale vrouwenlichaam. Wiens lichaam niet aan dat ideaal beantwoordt wordt ontevreden.

Vrouwen die veel TV kijken stonden ook positiever tegenover liposuctie en chirurgische borstvergroting en -verkleining. TV-kijken zorgde niet voor een positievere houding tegenover dieet en sport. TV maakte mannen positiever tegenover borstvergroting en liposuctie, maar het kijkgedrag maakte ook hen niet positiever over dieet en sport.

Twee jaar geleden publiceerde Kirsten Harrison een studie die aantoonde dat jongens meer waarde hechten aan een gespierd lichaam als ze meer tijdschriften over computerspelletjes lezen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken