Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursportsupplementen       Testosteron & leefstijl     Archief Testosteron & Supplementen   Testosteron & supplementen     Archief Tongkat Ali   Tongkat Ali    

0 3 - 0 8 - 2 0 0 6

  Tongkat Ali verhoogt testosteronspiegel bij duurinspanning (HP Ingredients) [Offline]
Cortisol: -33 procent. Testosteron: +16 procent. Dat zijn de effecten van een extract van Tongkat Ali op de hormoonspiegels van dertig mannelijke deelnemers aan een 24-uur durend Mountain Bike-evenement. De ene helft van de mannen kreeg een placebo - de P-groep - en de andere helft een supplement met honderd milligram Tongkat Ali-extract - de E-groep.
Tongkat Ali verhoogt testosteronspiegel bij duurinspanning
Versimpeld kwootje uit het abstract: "Cortisol levels were 32.3% lower (0.552 versus 0.816 microg/dL). Testosterone levels were 16.4% higher in E compared to P (86.72 versus 72.47 pg/mL)." De waarden zijn een beetje raar, maar dat komt omdat de onderzoekers hormonen in speeksel hebben bepaald.
Het gebruikte extract van Tongkat wordt gemaakt door HP Ingredients. HP Ingredients betaalde de studie - zoals het ook het gros van de andere studies van Tongkat Ali of Eurycoma longifolia heeft betaald.
In een persbericht laat directeur Annie Eng van HP Ingredients weten in haar nopjes te zijn met de resultaten. "These results emphasize the utility of Eurycoma longifolia for men who enjoy endurance exercise and competition and reap the benefits of healthier recovery by decreasing the catabolic state and actually promoting a higher anabolic state by raising testosterone to healthy levels. Overall, this study can give manufacturers of sports nutrition dietary supplements a whole new category."
De werkzame stoffen in Tongkat Ali zijn eurypeptides en glycosaponines.

2 0 - 0 8 - 2 0 0 6

  Tomatenpuree en sappen remmen prostaatkanker, lycopeenpillen meestal niet (European Journal of Clinical Nutrition advance online publication 16 August 2006) [Offline]
Lycopeen, de anti-oxidant en prolactine-remmer in tomaten, werkt alleen samen met vitamine E, vitamine C en betacaroteen (zitten van nature in de tomaat). De tomaten moeten bovendien intensief verhit zijn, en de aanwezigheid van vetten verbetert de opname, aldus reviews. Supplementen werken vaak niet.
Goede bronnen van lycopeen zijn tomatenpuree, ketchup, tomatensap - en tomato oleoresin, het ethylacetaat-extract van rijpe tomaten.

1 4 - 0 8 - 2 0 0 6

  Biotest brengt resveratrolbommetje op de markt (t-nation.com) [Offline]
Biotest komt met een resveratrolsupplement dat een recordhoeveelheid resveratrol bevat. REZ-V, heet het ding. Neem drie tabs per dag, en je krijgt driehonderd milligram binnen. Dat werkt antioestrogeen, vermoedt Biotest, het
Resveratrol
verlengt je levensduur, het knijpt je vetcellen leeg en het verhoogt je aanmaak van testosteron.
Dat laatste is aangetoond in een dierstudie waarin de onderzoekers de plantenstof met een infuus direct in het lichaam brachten. Of oraal resveratrol eenzelfde effect heeft, dat moeten we nog zien. Het lichaam neutraliseert het plantenstofje razendsnel.
In een humane studie konden onderzoekers nauwelijks nog niet-gemetaboliseerde resveratrol terugvinden in proefpersonen die 25 milligram van het spul hadden ingenomen - maar misschien doen de gemetaboliseerde moleculen ook nog iets, speculeren de onderzoekers. [Drug Metab Dispos. 2004 Dec;32(12):1377-82.]
Misschien werkt resveratrol pas optimaal als je het encapsuleert. Onderzoekers van de Universidad Catolica San Antonio de Murcia hebben een technologie ontwikkeld waarmee fabrikanten de actieve moleculen kunnen verpakken in cyclodextrine, schrijven ze in [Food Chemistry]. Misschien dat je pas met zo'n technologie alles uit resveratrol kunt halen wat er in zit.

0 9 - 0 8 - 2 0 0 6

  Eerherstel voor Echinacea (J. Biol. Chem., Vol. 281, Issue 20, 14192-14206, May 19, 2006)
In extracten van de plantjes Echinacea purpurea en Echinacea angustifolia zitten wel degelijk actieve stoffen die het immuunsysteem beïnvloeden. Dat ontdekten onderzoekers van Novartis en ETH Zurich.

Dodeca-2E,4E,8Z,10Z-tetraenoic acid isobutylamide
Dodeca-2E,4E-dienoic acid isobutylamide

Twee vetzuren in de plantjes koppelen aan de menselijke CB2-receptor, en doen dat bovendien beter dan anandamide, een neurotransmitter die in het lichaam de natuurlijke ligand van de CB-2-receptor is.
De CB2-receptor stuurt het immuunsysteem. Wordt hij geprikkeld, dan vermindert de aanmaak van sommige ontstekingseiwitten die in veel studies als 'slecht' naar voren komen – zoals TNFalpha – maar neemt de aanmaak van 'goede' ontstekingseiwitjes juist toe.
Honderdduizenden mensen gebruiken Echinacea zodra ze merken dat ze verkouden worden. Onderzoekers hebben dat lange tijd afgedaan als bijgeloof. Ze wezen op analyses, die vertelden dat de supplementenindustrie een potje maakt van de samenstelling van Echinaceapillen, waardoor er soms geen werkzame bestanddelen in de pillen zitten.
Rechts: Alfred Vogel; Links: Zwarte Adelaar
Of ze wezen op de geschiedenis van Echinacea, die inderdaad weinig vertrouwen wekt: De grote popularisator van Echinacea en de grondlegger van het Dokter Vogel-imperium, Alfred Vogel, vertelde dat een indianenopperhoofd hem in de jaren vijftig van de twintigste eeuw het geheim van het plantje toevertrouwde. Echinacea zou door wijze Indiase kruidengenezers tegen een keur van aandoeningen werd gebruikt, variërend van reuma tot griep tot slangenbeten.
Vogel liet op spreekbeurten op graag een foto zien van zijn indianenvriend, opperhoofd Zwarte Adelaar. Toen een journalist dat verhaal checkte, bleek dat a. opperhoofd Zwarte Adelaar zijn geld verdiende door met toeristen op de foto te gaan en b. helemaal geen opperhoofd was.
Meer over die minder fraaie kant van Echinacea lees je op Skepsis.nl.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken