Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Anabolen & risico's       Testosteron & supplementen       Onzinnig & verdacht    

2 7 - 0 1 - 2 0 0 8

  Testosteronverhogend supplement Teston-6 veroorzaakt agressieve prostaatkanker (Clinical Cancer Research 14, 607-611, January 15, 2008.)
Teston-6, een designersupplement met hormonale bestanddelen, heeft twee mannen opgezadeld met een agressieve vorm van prostaatkanker. Dat schrijven onderzoekers uit Texas in Clinical Cancer Research. De makers van het supplement hebben in het product andere stoffen gestopt dan op het etiket staan.
Om welk product het gaat willen de onderzoekers "for legal reasons" niet zeggen. Ze zeggen wel dat een capsule van het supplement volgens het etiket honderd milligram chrysin, honderd milligram rendierfluweel en zestig milligram van een proprietary blend van zes prohormonen bevat. De zes prohormonen, die zouden moeten omzetten in testosteron, waren zowel -diones als -diolen.
Laboratoriumonderzoek wees uit dat de genoemde bestanddelen niet in het supplement zaten. Wel vond het lab estradiol en testosteron. Waarschijnlijk zaten er nog meer actieve stoffen in het product, leiden we af uit de omschrijving van de effecten. De ene man - een zwarte man van 51 jaar - won negen kilo spiermassa in elf maanden. De andere man - een blank man van 67 - won een kleine vijf kilo spiermassa in zes maanden en merkte bovendien dat hij meer energie had.
Zoiets krijg je met orale toediening van testosteron niet voor elkaar.
Fitnessbladen maakten reclame voor het supplement. De mannen kochten het product via het internet omdat ze meer spieren, energie en libido wilden hebben.
Na respectievelijk elf en tien maanden waren de mannen ziek geworden. Ze waren kilo's afgevallen.
De artsen ontdekten dat de mannen prostaatkanker hadden. De ene man had al uitzaaiingen in zijn longen en hersenen. Toen de onderzoekers hun artikel schreven waren de mannen nog in leven. De twee mannen kregen antiandrogenen en medicijnen die de aanmaak van LH blokkeerden.
Om meer zekerheid te krijgen of de supplementen de ziekte van de mannen hadden veroorzaakt deden de onderzoekers een experiment met prostaatkankercellen. Die stelden ze bloot aan het supplement [HDDS hieronder - red.] en aan testosteron.

Testosteronverhogend supplement Teston-6 veroorzaakt agressieve prostaatkanker

De bovenstaande curven vertellen hoe hard de prostaatkankercellen groeiden in een concentratie van honderd microgram supplement per milliliter, en 24 picogram testosteron per milliliter.
De onderzoekers deden ook een proef waarbij ze kankercellen blootstelden aan het supplement en aan het antiandrogeen bicalutamide. Dat is het meest lugubere stukje uit de publicatie.

Testosteronverhogend supplement Teston-6 veroorzaakt agressieve prostaatkanker

Je kijkt hierboven naar de vitaliteit van de kankercellen. Geef je die alleen een antiandrogeen, dan vermindert hun levensvatbaarheid. Prostaatkankercellen groeien harder naarmate er meer androgeenwerking is. Saboteer je de androgeenreceptor, dan gaan ze dood. Dat effect zie je aan de curve met de doorzichtige bolletjes.
Alle andere curven in de figuur hebben betrekking op cellen die niet alleen het supplement krijgen maar ook het kankerremmende antiandrogeen. Aanvankelijk vermindert het antiandrogeen de vitaliteit van de kankercellen, maar na enkele dagen verdwijnt dat effect.
"These findings suggest that the HHDS [= Teston-6] product stimulates prostate cancer cell growth effectively, bypassing the androgen receptor pathway in prostate cancer cells, while also rendering the cancer cells resistant to standard antiandrogen therapy", schrijven de onderzoekers. "The data suggest a second nonandrogenic growth stimulatory effect of the HHDS, resulting in the activation of an alternative growth pathway that effectively bypasses the androgen receptor, causing resistance to the prostate cancer growth inhibitory actions of bicalutamide. To our knowledge, this is a new type of adverse effect from HHDS."
Het bewuste supplement bevat dus onbekende stoffen die niet alleen iets doen met de androgeenreceptor, maar ook op een andere manier kankercellen stimuleren. De stoffen maken de kankercellen daarmee minder kwetsbaar voor de medicijnen waarmee artsen prostaatkanker te lijf gaan.
Het bewuste supplement heet Teston-6, aldus de contacten van Ergogenics in het supplementencircuit. Direct nadat de onderzoekers het verband tussen prostaatkanker en supplementen hadden ontdekt hebben ze de FDA ingelicht. Die heeft onmiddellijk Teston-6 uit de handel laten nemen. De Amerikaanse senator John Breaux heeft nog aangedrongen op regulering van producten als Teston-6, maar de terroristische aanslagen van 9/11 staken daar een stokje voor. [quackwatch.com]
Vijf jaar geleden schreven we een stukje waarnaar we telkens verwijzen als we over designersupplementen en -steroiden schrijven. Dat doen we nou nog maar eens.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken