Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Kankerpreventie       Prostaatkanker       Risico's van anabolen       Anabolen & studies    

2 3 - 1 1 - 2 0 0 6

  "Testosterontherapie minder gevaarlijk voor prostaat dan we dachten" (sciencedaily.com)
Door de vergrijzing gebruiken steeds meer mannen testosterongels, -pillen, -pleisters en -injecties om te compenseren voor hun wijkende hormoonspiegel. Die trend verontrust artsen om een aantal redenen - en eentje daarvan is de angst dat hormoontherapie de kans op prostaatkanker verhoogt.
Volgens dit onderzoek, dat een half jaar heeft geduurd, valt het met die toename wel mee. [JAMA, November 15, 2006; 296: 2351 - 2361.]
De onderzoekers gaven mannen met een lage natuurlijke testosteronspiegel elke twee weken een injectie van 150 milligram testosteron-enantaat.

Na een half jaar haalden de onderzoekers cellen uit de prostaat van de mannen, en keken daarin naar de aanmaak van eiwitten die samenhangen met prostaatkanker. Eentje daarvan was het 'prostaatkanker-eiwit' PSA. De hormoontherapie had op geen enkel eiwit een significant effect.

2 9 - 1 1 - 2 0 0 6

  Dokter Schoemacher gaat verder dan Botox (RTL 28-11-2006) [Offline]
Groenten, fruit en plantaardige, natuurlijke extracten verdringen de synthetische vitamines en mineralen in het segment van de functional foods en de supplementen. De leus is (weer): Terug naar de natuur. Binnen de plastische industrie is iets soortgelijks aan de hand, suggereert dit bericht van RTL.
Robert Schoemacher opent twee Perfect Age-klinieken, waarin experts klant leren hoe ze een gezondere levenssstijl - pardon: lifestyle - kunnen ontwikkelen.
Schumacher verkoopt in zijn klinieken onder meer T-shirts met teksten als 'Only real bitches have stitches'. En hij heeft een rechtsdraaiende trilplaat.

2 2 - 1 1 - 2 0 0 6

  Big Pharma gebruikt mensen in arme landen als proefkonijn (somo.nl 16-11-2006) [Offline]
De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) publiceert een literatuurstudie over onethische experimenten die farmaceuten uitvoeren in de derde wereld. In dat rapport staat bijvoorbeeld dat Novartis het in de sport niet onbekende letrozole in India aan vrouwen gaf die geen kinderen konden krijgen - zonder dat ze het wisten.
Ander voorbeeld: "Novo Nordisk testte nieuwe diabetes-geneesmiddelen op mensen in India zonder dat de vereiste experimenten op dieren waren voltooid. Het bedrijf staakte pas de tests op mensen toen bleek dat proefdieren tumoren ontwikkelden."
Het gaat om de PPAR-alfa en PPAR-gamma-agonist ragaglitazar.

0 7 - 1 1 - 2 0 0 6

  De cyborg gaat de ruimte in (Journal of Medical Ethics 2006;32:129-132.)
En niemand zal hem benijden.
Een artikel van Mike Gibson over wat we gaan doen met de mensen die we vroeg of laat het heelal in zullen sturen. Het zullen bijzondere mensen moeten zijn, die bijzondere dingen kunnen.
De cyborg gaat de ruimte in
Daarom zullen we ze versleutelen met farmacologie, chirurgie en genetische modificatie.
Filosoof Andy Miah verwelkomt die nieuwe mens. De technologie zal hem bevrijden van de beperkingen die voor ons nog wel gelden. Hoopt Miah.
Michael Gibson is geen filosoof. Hij is arts, werkte voor de Royal Air Force en heeft het gebruik van de medische wetenschap in de luchtmacht bestudeerd. Vanuit die achtergrond denkt hij in dit stuk na over de opgevoerde mens in de ruimtevaart. En die opgevoerde mens is niet de bevrijde cyborg van Miah.
De luchtmacht gebruikt nu al psychofarmaca, vertelt Gibson. "For the air raid on Libya in 1986, the United States Air Force allowed the use of barbiturate sleeping pills so the aircrew could sleep through the day before the mission and the use of stimulants (benzedrine) to maintain alertness over the target and for in-flight refuelling on the return journey."
Maar voor onze kosmonauten gaan we een stapje verder. We gaan ze vrouwelijke hormonen geven, aldus Gibson.

De cyborg gaat de ruimte in

Juist.
En alsof dat niet genoeg is, moeten onze astronauten waarschijnlijk onder het mes. Nu halen we toch ook al preventief de blinde darm weg bij soldaten die op een langdurige missie gaan? Of laseren we de ogen van luchtmachtpersoneel?
Er is zelfs gesproken over de mogelijkheid om de benen van astronauten te amputeren, blijkt uit Gibsons stuk. "To enhance tolerance to gravitational forces."
Maar dat is onethisch, vindt Gibson. Apparaten implanteren mag weer wel, "provided that the risk–benefit analysis suggested a significant benefit, that fully informed consent was given, and that the basic humanity of the cyborg was respected."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken