Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Maca       Testosteronsupplementen       Kankerpreventie    

2 4 - 0 3 - 2 0 0 8

  Testosteronbooster Red Maca beschermt prostaat tegen testosteron (Phytomedicine. 2007 Aug;14(7-8):460-4.)
Peruaanse onderzoekers bestuderen een supplement dat het gebruik van androgenen misschien veiliger maakt. In Phytomedicine publiceerden de onderzoekers een dierstudie waaruit blijkt dat een extract van het plantje Red Maca de prostaat beschermt tegen
Red Maca
testosteron-enantaat.
De onderzoekers verkregen het extract doordat ze een ons kiemplantjes een uur kookten en daarna vriesdroogden. Vervolgens gaven ze dat extract dagelijks in doses van 0.01, 0.05, 0.1 of 0.5 gram per kilo lichaamsgewicht aan ratten. De onderzoekers dienden het extract, opgelost in water, toe via de mond van de proefdieren. Die kregen op dag zeven en dag veertien van de proef ook een injectie van milligram testosteron-enantaat. Het experiment uurde drie weken.
Maca bevat glucosinolaten. Dat zijn waarschijnlijk de actieve stoffen in het plantje.
Hieronder zie je het effect van de verschillende doses Red Maca op de prostaat van de dieren. Wetenschappers beschouwen de vergroting van de prostaat als een merker voor bijna alle ongewenste effecten van anabolen.

Testosteronbooster Red Maca beschermt prostaat tegen testosteron

Toen de onderzoekers de effecten van de twee hoogste doses Red Maca [RM] vergeleken met die van 0,6 milligram finasteride [T] per kilogram per dag, ontstond de onderstaande figuur. Je kijkt naar het effect op het gewicht van de prostaat. [T] staat voor testosteron-enantaat.

Testosteronbooster Red Maca beschermt prostaat tegen testosteron

De ratten in de groep T+RM kregen met hun injecties testosteron ook een dosis van twee gram Red Maca per kilogram lichaamsgewicht toegediend.
Toen de onderzoekers keken naar het effect van Red Maca op de zaadblaasjes ontstond een ander beeld. Red Maca deed niets.

Testosteronbooster Red Maca beschermt prostaat tegen testosteron

Zowel zaadblaasjes als de prostaat zijn gevoelig voor de androgene testosteronmetaboliet DHT. DHT ontstaat als het enzym 5-alpha-reductase testosteron metaboliseert.
Finasteride remt 5-alpha-reductase. Als Red Maca zich anders gedraagt dan finasteride, dan betekent dat dus ook dat Red Maca werkt langs een ander mechanisme dan finasteride, aldus de Peruanen.
"This suggests that Red Maca does not affect serum testosterone levels, but reverses androgen action specifically in the prostate organ", schrijven de onderzoekers. Red Maca laat het enzym dus met rust, maar doet specifiek iets in de prostaat.
Voor anabolengebruikers die zoeken naar supplementen die de risico's van hun kuren verminderen maken de bevindingen Red Maca interessanter. DHT-remmers verleggen metabole routes en zorgen ervoor dat testosteron makkelijker omzet in estradiol - en dat is ongewenst.
Overigens is Red Maca ook een testosteronbooster en een estradiolremmer tegelijkertijd, als je de dierstudies mag geloven. Onderstaande figuur hebben we in elkaar geknutseld op basis van materiaal uit een eerdere studie uit Peru.

Testosteronbooster Red Maca beschermt prostaat tegen testosteron

Op de achtergrond zie je het effect van zevendaagse Maca-kuurtjes op de estradiolspiegel van ratten. Links kun je die effecten aflezen. Op de voorgrond zie je het effect op de testosteronspiegel.
De onderzoekers testten drie Maca-types uit: Red, Yellow en Black Maca. De ratten kregen van alle types twee gram per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Een, ehm, tamelijk hoge dosis. Dat wel.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken