Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Adoniscomplex       Anabolen & risico's       Anabolica       Psychologie    

2 3 - 0 5 - 2 0 0 9

  Testosteron vermindert inlevingsvermogen (Psychoneuroendocrinology. 2006 Aug;31(7):859-66.)

De toediening van een piekleine hoeveelheid testosteron maakt vrouwen als bij toverslag een stuk asocialer. Zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Utrechtse psychologen dat drie jaar geleden verscheen in Psychoneuroendocrinology.

Het onderzoek van de Utrechtenaren is een onderdeel van een groter project. De onderzoekers ontdekten eerder dat geringe doses testosteron vrouwen sociaal onhandig maken, omdat het hormoon doof maakt voor gevoelens van sociale afkeuring. Uit een ander onderzoek bleek dat testosteron het hart bij het zien van een boos gezicht sneller laat slaan.

In deze studie bestudeerden de onderzoekers een voorloper van empathie. Empathie houdt in dat je je kunt inleven in de gevoelens van iemand anders. Empathie onderscheidt gewone mensen van psychopaten. De reden dat mannen vaker geweld gebruiken dan vrouwen heeft alles te maken met testosteron.

Omdat de onderzoekers meer wilden weten over de samenhang tussen testosteron en empathie deden ze een proef met twintig studentes. De vrouwen kregen een halve milligram testosteron en moesten vier uur later naar filmpjes kijken zoals die hieronder. De filmpjes duurden enkele seconden, en toonden gezichten die steeds gelukkig glimlachten of steeds bozer fronsten.


Testosteron vermindert inlevingsvermogen


De onderzoekers hadden op twee gezichtsspieren van de studentes electroden geplakt, zodat ze konden zien of die werden aangespannen. De electroden zaten op de zygomatic major, een spiertje dat je gebruikt als je glimlacht, en de corrugator supercilii, een spiertje dat je aanspant als je fronst. Op de figuur hieronder is spiertje 17 de zygomatic major en spiertje 5 de corrugator supercilii.


Testosteron vermindert inlevingsvermogen


Als mensen iemand zien die glimlacht, glimlachen ze zelf ook, of ze dat nu willen of niet. Mimicry, heet dat in het psychologenjargon. Hoe empathischer je bent, des te harder glimlach je mee. Soms zie je dat mee-glimlachen van buiten niet, maar ook dan kun je de electrische activiteit in de gezichtsspieren meten. Hieronder zie je de electrische activiteit van de glimlachspier zygomatic major toen de vrouwen keken naar een filmpje van een glimlachende persoon.


Testosteron vermindert inlevingsvermogen


Testosteron vermindert de activiteit van de glimachspier. Testosteron vermindert ook de activiteit van de boze fronsspier toen de studentes keken naar het filmpje met het steeds bozere gezicht. Dat zie je hieronder.


Testosteron vermindert inlevingsvermogen


Toen de onderzoekers de studentes vroegen of ze zich anders voelden, antwoordden ze ontkennend. De electroden vertelden echter dat het hormoon wel degelijk effect had. In een dosering van niks.

Wij vroegen ons na lezing van het stuk onwillekeurig af: als dit nou het effect is van een homeopathisch beetje testosteron - wat is dan het effect van de doses die chemische sporters gebruiken?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken