Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  NO-Boosters       L-Citrulline       Aminozuren       Testosteron & supplementen    

3 1 - 0 3 - 2 0 0 7

  Testosteron krijgt meer anabole werking door L-citrulline en L-arginine (J Endocrinol. 2004 Nov;183(2):343-51.)
"Our results suggest that dietary arginine or L-citrulline supplementation may improve the pharmacologic action of synthetic analogs of testosterone used in clinical therapy."
L-Arginine
Dat is de laatste zin van een Spaanse dierstudie, die in 2004 verscheen in de Journal of Endocrinology. Volgens het onderzoek bepaalt de concentratie van het aminozuur L-Arginine hoe goed natuurlijk of synthetisch testosteron in het lichaam werkt.
De Spanjaarden gaven muizen twintig dagen lang een dieet met weinig arginine. Een controlegroep kreeg standaardvoer. Na twintig dagen vergeleken de onderzoekers beide groepen met elkaar.
De dieren met weinig arginine in hun dieet - de AD-groep - waren lichter dan de standaarddieren. Dat verschil in lichaamsgewicht werd vooral veroorzaakt door de spiermassa.

Testosteron krijgt meer anabole werking door L-citrulline en L-arginine

Hierboven zie je de spieren van de achterpoten van de muizen.
Alleen bij de mannelijke dieren had het weghalen van arginine uit het dieet die uitwerking. Da's logisch. Mannelijke dieren hebben nu eenmaal meer testosteron dan vrouwen.
Vervolgens deden de onderzoekers een ander experiment, waarbij ze hun muizen om de andere dag injecteerden met testosteronpropionaat.
Een controlegroep kreeg daarbij standaardvoer, een groep kreeg arginine-arm voer, een groep kreeg een arginine-arm voer dat was verrijkt met vrij arginine en weer een andere groep kreeg arginine-arm voer dat was verrijkt met vrij citrulline.

Testosteron krijgt meer anabole werking door L-citrulline en L-arginine

Testosteron heeft arginine nodig om te werken. In een groep muizen die vrij arginine kreeg zagen de onderzoekers meer groei dan in muizen met een normaal dieet.
Over het mechanisme hebben de Spanjaarden zo hun theorieen. Arginine vermindert de concentratie van het bindingseiwit IGF-BP-1 in het bloed, hebben ze ontdekt. Dat eiwit neutraliseert de groeifactor IGF-1. Arginine verhoogt dus misschien de activiteit van IGF-1. IGF-1 zou de werking van de androgeenreceptor kunnen verbeteren.

0 9 - 0 4 - 2 0 0 7

  Arsenicum in kelp-supplementen (Science Daily April 7, 2007)
Sommige kelpsupplementen bevatten genoeg van het giftige en kankerverwekkende arsenicum om ziek te worden. Onderzoekers van de University of California in Davis beschreven een geval van een vrouw van 54 jaar, die praktisch dementeerde omdat ze elke dag vier pilletjes kelp slikte. [Environ Health Perspect 115:606608 (2007).]
Arsenicum in kelp-supplementen
De vrouw meldde zich bij artsen omdat ze moest overgeven en zo vergeetachtig werd dat ze zelfs haar adres, waar ze al vijf jaar woonde, niet meer kon herinneren. Omdat haar verschijnselen wezen op vergiftiging met arsenicum onderzocht haar huisarts haar urine. Hij vond ongeveer twee keer meer arsenicum dan normaal.
De arsenicum bleek in haar kelpsupplementen te zitten. De FDA staat arsenicum tot 2 ppm in voedingsmiddelen toe. In de Icelandic Kelp Supplements van de vrouw liep de concentratie op tot 35 ppm. Gemiddeld was de concentratie 10 ppm.
De onderzoekers kochten in natuurwinkels een paar andere kelpsupplementen. Ze onderzochten er negen, en vonden in zeven meer dan 2 ppm arsenicum. In eentje vonden ze het giftige element zelfs in een concentratie van 66 ppm.
Toen de vrouw stopte met slikken verdwenen haar symptomen binnen enkele weken. Ze kon enkele maanden later alweer aan het werk. De concentratie arsenicum in haar urine normaliseerde.
Op de lokale nieuwssite Redding.com vonden we een reportage over de achtergronden van de publicatie. [redding.com February 8, 2007] [Offline]
Het slachtoffer, Mary Kirby, was de kelppillen gaan gebruiken op aanraden van haar schoonmoeder. Die gebruikte

"Our case had a more severe presentation than would be expected with an elevated urinary arsenic concentration of 83.6 microgram/gram creatinine. The intensity of her symptoms may have been the result of her lengthy duration of exposure or perhaps of an undiagnosed underlying condition."

Eric Amster, Asheesh Tiwary en Marc Schenker in Environ Health Perspect 115:606608 (2007).

ze zelf ook, werd ziek en overleed uiteindelijk. Haar symptomen kwamen overeen met die van Kirby. Zegt Kirby.
De maker van de kelppillen is Nature's Life. De fabrikant wil niet reageren, maar de eigenaar van de natuurwinkel Orchard Nutrition Center, waar Mary Kirby haar pillen kocht, doet dat wel. Hij heet Joe Martino en hij vindt de ophef bezopen.
"I know this lady is going off looking for a lawsuit", zegt Martino. "Why else would she do it? She smells millions." Martino zou nog wel eens gelijk kunnen hebben.
Even rekenen.
Een pilletje Icelandic Kelp van Nature's Life weegt 41 milligram, lezen we in het artikel in Environmental Health Perspectives. Laat daar nou 35 ppm arsenicum in zitten. Dat komt neer op 35 maal 41 maal 0,000.001 = 0,001435 milligram arsenicum. Vier pilletjes per dag = 0,00574 milligram arsenicum per dag.
Dagelijks consumeert de gemiddelde Amerikaan via zijn voeding 0,040 milligram arsenicum, lezen we ook in het artikel. Vier pilletjes Icelandic Kelp verhogen die inname met vier procent.
Verdraaid weinig.
Toch halveerde de hoeveelheid arsenicum in Kirby's urine toen ze stopte met slikken, aldus het artikel.
Wij ruiken een rat.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken