0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Adoniscomplex       Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Psychologie    

0 3 - 0 4 - 2 0 0 9

  Testosteron maakt sociaal onhandig (Psychol Sci. 2007 Aug;18(8):663-7.)

Ze zijn een plaag op de bodybuildingboards: de agressieve posters, die nietsontziend tekeer gaan tegen andere bezoekers. Draadjes waarin de agressievelingen actief zijn bloeden consequent dood, en als je teveel agressievelingen op een board hebt zitten merk dalen je bezoekersaantallen. Onderzoekers van Universiteit Utrecht hebben in een proef aangetoond waardoor zulk gedrag kan ontstaan. Door een verhoogdetestosteronspiegel.

De Utrechtenaren deden experimenten met zestien gezonde jonge vrouwen van 19 tot 26 jaar. Die moesten vijf milliliter water innemen, met daarin 0,5 milligram testosteron, vijf milligram cyclodextrine en vijf milligram alcohol. Een kwartier na inname steeg daardoor de testosteronspiegel van de vrouwen, waarna die ongeveer een uur blijft op het niveau dat bij mannen normaal is. Anderhalf uur na inname is de testosteronspiegel weer op het oude niveau.

De psychologische effecten van de testosteronsuppletie treden iets later op. Daarom deden de Utrechtenaren hun proeven vier uur nadat de vrouwen hun testosteronsupplement hadden ingenomen. Enkele dagen later herhaalden de onderzoekers de proeven, maar dan nadat ze de vrouwen een placebo hadden gegeven.

De onderzoekers lieten de vrouwen kijken naar gezichten van acteurs. De acteurs toonden emoties in steeds sterker mate. Hieronder zie je bijvoorbeeld hoe een acteur een steeds bozer gezicht laat zien.


Testosteron maakt sociaal onhandig


De vrouwen keken ook naar reeksen foto's van acteurs die emoties van walging, angst, geluk, verdriet en verrassing lieten zien. Vervolgens moesten de vrouwen aangeven wanneer ze die gevoelens herkenden, en vertellen aangeven wanneer een gezicht boos was. Of angstig. Of verdrietig.

De tabel hieronder laat zien wanneer de vrouwen in zo'n reeks foto's emoties herkenden.


Testosteron maakt sociaal onhandig


Voor sommige emoties - geluk, verdriet en verrassing - maakt het niet uit of de vrouwen testosteron hebben gebruikt. Testosteronsuppletie bemoeilijkt wel het waarnemen van boosheid, angst en walging. Die gevoelens zijn sociaal belangrijk. Als je ze oproept, ben je bezig iets te doen wat niet door de beugel kan. Je overtreedt regels. Je veroorzaakt overlast, en je bent bezig jezelf te isoleren van de rest van de mensheid.

Testosteronsuppletie blokkeert het waarnemen van die gevoelens. Voordat je het in de gaten hebt ben je moederziel alleen op je messageboard, en post je alleen nog maar met dat handjevol webgabbers dat toevallig hetzelfde IP-adres heeft als jij.

De onderzoekers formuleren het wat abstracter. "These data suggest a possible psychobiological mechanism whereby testosterone predisposes individuals to antisocial behavior."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken