Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolica & risico's       Psychologie       Cerebrogenics    

1 9 - 0 8 - 2 0 1 0

  Testosteron maakt goedgelovige mensen wantrouwend (Proc Natl Acad Sci U S A. 2010 Jun 1;107(22):9991-5.)

Testosteron maakt je wantrouwend. Als je tenminste de neiging hebt om mensen te vertrouwen. Dat ontdekten Utrechtse psychologen die vrouwen een eenmalige dosis van 0.5 milligram testosteron gaven.

Testosteron maakt goedgelovige mensen wantrouwend
De Utrechtse studie, die is verschenen in het prestigieuze tijdschrift PNAS, komt van een groep waarover we al vaker hebben geschreven. In studies waarin vrouwen geringe doses testosteron kregen zagen de Utrechtenaren een verminderd inlevingsvermogen, een verminderde waarneming van sociale afkeuring en een sterkere reactie op boze gezichten. De opzet van de studie waarover dit stukje gaat heeft veel weg van die van de andere studies: vrouwen kregen 5 ml waterdruppels met daarin 0.5 mg testosteron, 5 mg cyclodextrine en 5 mg ethanol.

Een kwartier na toediening was de testosteronspiegel van de vrouwen vertienvoudigd, anderhalf uur na toediening was hij weer normaal.

Voordat het zover was bekeken de vrouwen 150 foto's van gezichten. Ze vertelden bij elk gezicht in hoeverre ze de persoon op de foto vertrouwden. De onderzoekers herhaalden de procedure nadat de vrouwen een placebo hadden gekregen.

De testosterontoediening maakte de vrouwen wantrouwiger, zie je hieronder.


Testosteron maakt goedgelovige mensen wantrouwend


Sommige vrouwen waren van zichzelf nogal wantrouwig [low trusting]. Toen de onderzoekers die groep apart bekeken, zagen ze dat testosteron op die groep bijna geen effect had. Testosteron deed alleen iets bij de vrouwen die andere mensen vertrouwden [high trusting].


Testosteron maakt goedgelovige mensen wantrouwend


De onderzoekers vermoeden op basis van eerdere studies dat testosteron beslissingsprocessen in de hersenen verplaatst van de gevanceerde, rationele delen naar primitievere delen. Die zijn beter toegerust om de belangen van het individu en zijn groep te verdedigen.

De onderzoekers denken dat hun bevindingen ook gelden voor mannen. "The relation between testosterone and social behavior apparently has much communality in human males and females", schrijven ze.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken