0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Psychologie       Aantrekkelijkheid       Seks    

2 9 - 0 6 - 2 0 0 9

  Testosteron laat man vallen voor vrouwelijke vrouw (Horm Behav. 2008 Nov;54(5):703-8.)

Hoe meer testosteron mannen in hun bloed hebben, des te meer vallen ze voor vrouwen met een uitgesproken vrouwelijk gezicht. Dat schrijven Britse psychologen in Hormones & Behavior.

Dat de hormoonhuishouding bij vrouwen meebepaalt wat voor mannen ze leuk vinden is al wat langer bekend. Als vrouwen vruchtbaar zijn, en relatief veel geslachtshormoon in hun bloed hebben, hebben ze meer voorkeur voor mannen met gelaatskenmerken die wijzen op blootstelling aan testosteron. De Britten vroegen zich af of ze ook zulke effecten konden ontdekken bij mannen.

Onderzoekers weten hoe testosteron het gezicht van vrouwen verandert. Er is software op de markt waarmee je foto's van vrouwen naar believen kunt vermannelijken of vervrouwelijken. De onderzoekers gebruikten die software om gezichten als die van hieronder te maken: links zie je een foto van een vrouw met 'vermannelijkte' trekken, rechts een foto van dezelfde vrouw, maar dan 'vervrouwelijkt'.


Testosteron laat man vallen voor vrouwelijke vrouw


De onderzoekers maakten foto's van twintig mannen en twintig vrouwen, en vermannelijkten en vervrouwelijkten die. Vervolgens lieten ze die foto's zien aan dertig mannelijke heteroseksuele studenten. Dat gebeurde op twee verschillende sessies. Beide keren moesten de proefpersonen zeggen welke foto ze het meest aantrekkelijk vonden: de vermannelijkte of de vervrouwelijkte. Beide keren bepaalden de onderzoekers in het speeksel van de mannen hoeveel testosteron ze op dat moment aanmaakten. Daarna keken de onderzoekers naar het verschil tussen de meting die tot stand kwam toen de testosteronspiegel naar verhouding laag was en de meting tijdens de hogere testosteronspiegel. De figuur hieronder vat het resultaat samen.


Testosteron laat man vallen voor vrouwelijke vrouw


Toen de mannen naar verhouding meer testosteron in hun lichaam hadden, hadden ze een groter voorkeur voor vervrouwelijkte gezichten. Het effect bij de mannelijke gezichten is de moeite niet, maar het effect van de testosteronschommelingen bij de vrouwelijke gezichten was wel significant.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken