Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Anabolen en studies       Hart & bloedvaten       Anabolen & risico's    

1 6 - 0 1 - 2 0 0 8

  Testosteron is helemaal niet zo goed voor oudere mannen (ANP 2 januari 2008) Jubel, juich. Testosteron is geweldig spul voor oudere mannen. Dat berichtten Nederlandse media enkele dagen na de jaarwisseling. Dat zou blijken uit onderzoek van University Medical Center Utrecht. Volgens die studie "verbetert extra testosteron zowel de spier- en vetverhouding als de glucosehuishouding".
Het berichtje haalde de grote dagbladen. [Telegraaf 03 jan 2008] [Trouw 02-01-2008] [Volkskrant 02 januari 2008]
Opvallende quote: "Extra testosteron gebruiken is daarmee wellicht een manier om nadelige effecten van veroudering tegen te gaan, zeggen de Utrechtse wetenschappers."
Andriol
Bron van het mediastormpje is een publicatie in de sjieke Journal of the American Medical Association. [JAMA. 2008 Jan 2;299(1):39-52.] Daarin beschrijven de Utrechtenaren een trial waarin tweehonderd mannen tussen de zestig en de tachtig jaar oud een half jaar lang Organons Andriol Testocaps slikten. De dagelijkse dosis testosteronundecanoaat van de mannen was 160 milligram per dag. De mannen slikten twee keer dag twee capsules.
Over de veiligheid van testosteronsuppletie zegt het artikel weinig. De mannen ondergingen eerst een uitgebreide screening. De onderzoekers schrapten bijvoorbeeld eerst alle proefpersonen die eerder een hartaanval hadden gehad. Van de 684 mannen die ze overhielden vielen tijdens medische tests nog eens 447 mannen af - omdat bijvoorbeeld hun testosteronspiegel hoog was, omdat hun prostaat in niet zo'n goede staat verkeerde of omdat hun insulinehuishouding zorgwekkend was.

Testosteron is helemaal niet zo goed voor oudere mannen

De oudere mannen waarover de studie gaat waren om te beginnen dus niet representatief: ze hadden niet zo'n hoge testosteronspiegel maar waren wel gezond. Alle oudere mannen met een verhoogde kans om door de Andriol in de problemen te komen waren uit de proef verwijderd.
De resultaten van de testosterontherapie vielen tegen. De nieuwsberichten repten bijvoorbeeld van een afname van het vetweefsel en een toename van het spierweefsel. Maar die effecten waren heel, heel beperkt.

Testosteron is helemaal niet zo goed voor oudere mannen

Het gaat om luttele onsjes. Als de onderzoekers hun proefpersonen gedurende een half jaar geen testosteron hadden laten slikken maar naar een goed fitnesscentrum hadden gestuurd, dan hadden ze beter resultaten geboekt.
Overigens werden de proefpersonen niet sterker. In zowel de testosteron- als de placebogroep liep de spierkracht terug.
Volgens de persberichten verbeterde de testosterontherapie de insulinehuishouding. Dat hebben de journalisten niet uit hun duim gezogen, want de Utrechtenaren schrijven het letterlijk in hun abstract. Maar als je de tabel bekijkt waarin die effecten op de insulinehuishouding staan beschreven, dan zie je dat ook die effecten verdomd klein zijn.

Testosteron is helemaal niet zo goed voor oudere mannen

Een paar aanpassingen in het dieet van de ouderen - wat minder geraffineerde koolhydraten en zo - zouden tot betere resultaten moeten leiden.
Organon leverde de Andriol aan de onderzoekers, maar was niet bij de studie betrokken. Financiering voor de studie kwam van het onverdachte ZonMW. Je kunt de overdreven manier waarop deze studie naar buiten is gekomen dus niet toeschrijven aan foute farmaceuten die de publieke opinie willen beinvloeden. Je kunt de schuld ook niet op de journalisten afschuiven, want alles wat in de persberichten staat zie je terug in het abstract van de Utrechtenaren.
Wetenschapsland meet met twee maten. Veel onderzoekers doen graag minnetjes over de effecten van voeding, leefstijl en supplementen, want die stellen per definitie nooit wat voor. Nee, dan medicijnen. Daar heb je pas wat aan. Pas als er een bijsluiter bij zit, dan werkt het.
Als de Utrechtenaren hun ouderen geen testosteron hadden gegeven, maar een voedingssupplement of een dieet, en toch zo zonnig over hun resultaten hadden geschreven, dan waren ze publiekelijk neergesabeld.

1 1 - 0 1 - 2 0 0 8

  Handelaar in anabole research chemicals bekent schuld (AP Jan 10, 2008) [Offline] De Amerikaanse overheid heeft de jacht op de anabolenhandel uitgebreid. Ook de leveranciers van de research chemicals moeten zich zorgen gaan maken. Dat blijkt uit de zaak tegen de 32-jarige B P. P verkocht via zijn bedrijfje Research Services LLC "materials necessary to convert anabolic steroid powder into an injectable liquid, including oils, ethyl oleate, alcohol and syringe filters".
P, woonachtig in Florida, heeft schuld bekend. Tussen 2005 en 2006 zou P volgens aanklager Adi Goldstein negenhonderdduizend dollar hebben omgezet.
P was actief op websites. Hij gaf advies over de beste methoden om anabolenpoeders te verwerken tot pillen of injecteerbare preparaten.
P krijgt waarschijnlijk een forse strafvermindering. Zijn advocaat, Thomas Briody, zei dat P probeerde 'de strafzaak op te lossen', maar hij wilde tegenover persbureau AP niet vertellen wat dat precies inhield.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken