Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Dopingetectie       Vergeten anabolen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

0 3 - 0 6 - 2 0 1 0

  Testosteron-enantaat net zo effectief met finasteride (J Clin Endocrinol Metab. 2005 Mar;90(3):1502-10.)

Injecties met testosteron-enantaat bouwen net zoveel spierkracht- en massa op als je daarbij finasteride slikt [structuurformules hieronder]. Tenminste: in deze studie onder 65-plusser die om de 2 weken 200 mg testosteron injecteerden. En voordat je het vraagt: nee, de onderzoekers stonden niet op de loonlijst van een farmaceut. Ze kregen hun geld van de Amerikaanse overheid.

Testosteron-enantaat

Finasteride

Finasteride
Testosteron zet om in het androgene DHT. Veel ongewenste bijwerkingen van testosteron, zoals acne, haaruitval, een verhoogde agressie en een vergrote prostaat met de daaraan gekoppelde verhoogde kans op prostaatkanker, zijn voor een belangrijk deel het werk van dat DHT.

DHT ontstaat doordat het enzym 5-alpha-reductase testosteron omzet. Finasteride blokkeert dat enzym. DHT koppelt in reageerbuizen beter aan de androgeenreceptor dan testosteron. Als je 5-alpha-reductase nou met finasteride blokkeert, is testosteron dan nog anabool? In dierstudies wel. Bij mensen ook? Die vraag wilden de onderzoekers beantwoorden.

Daarom gaven de onderzoekers 70 mannen, die allemaal een lage T-spiegel hadden, 3 jaar lang een placebo, testosteron-enantaat of testosteronenantaat plus dagelijks 5 mg finasteride. Hieronder zie je wat er in de drie groepen gebeurde met hun spierkracht, hun vetvrije massa en hun vetmassa.


Testosteron-enantaat net zo effectief met finasteride

Testosteron-enantaat net zo effectief met finasteride


Testosteron-enantaat net zo effectief met finasteride


Uit een andere publicatie van dezelfde onderzoekers, gebaseerd op hetzelfde onderzoek [J Clin Endocrinol Metab. 2004 Feb;89(2):503-10.], snaaiden we de onderstaande tabel.


Testosteron-enantaat net zo effectief met finasteride


De toevoeging van finasteride aan de testosteron had geen beschermend effect op de prostaat. Maar waarschijnlijk was dat er wel geweest als mannen hogere doses testosteron hadden gekregen.

Als er minder testosteron omzet in DHT, dan ligt het voor de hand dat er meer testosteron verandert in estradiol. En ja, dat gebeurt - na een half jaar. Ook de figuur van hieronder komt uit de studie uit 2004.


Testosteron-enantaat net zo effectief met finasteride


Chemische sporters die bang zijn voor de androgene effecten van hun testosteronkuren zouden dus finasteride kunnen gebruiken, kun je afleiden uit de studie. De toevoeging van finasteride vermindert het spieropbouwende effect van testosteron niet of weinig. Een keerzijde waar sporters, zeker als ze langdurig finasteride inzetten, mee te maken kunnen krijgen is dat finasteride de estradiolspiegel verhoogt. De kans op gyno neemt daardoor toe.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken