Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Detectie van anabolen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

2 4 - 0 9 - 2 0 0 7

  Testosteron, boldenone, trenbolone en THG met elkaar vergeleken (Resource 20 September 2007) [Offline]
Boldenone is een zwakker androgeen dan testosteron, en de androgeniciteit van het monsteranabool methyltrenbolone is groter dan die van testosteron, maar ook weer niet zo enorm hoog als sommige studies je vertellen. Dat zijn enkele bevindingen van Nederlandse onderzoekers die twintig steroiden hebben 'doorgemeten' met een androgeengevoelige gistcel. [Anal Bioanal Chem. 2007 Sep 12; [Epub ahead of print].]

Testosteron, boldenone, trenbolone en THG met elkaar vergeleken

De gistcel was met genetische technologie voorzien van een androgeenreceptor. Doen verbindingen iets met die receptor, dan maakte de gistcel green fluorescent protein aan. Hoe beter een verbinding interacteert met die receptor, des te meer fluorescerend eiwit maakt de gistcel aan. Meet je de aanmaak van het eiwit, dan weet je hoe androgeen het stofje is dat je bij de gistcellen hebt geknikkerd.
Uit de figuur hierboven kun je opmaken dat zelfs estradiol en progesteron, als de concentratie maar hoog genoeg is, iets doen met de androgeenreceptor. Dat betekent in de praktijk dat die hormonen zich als antiandrogenen gedragen.

Testosteron, boldenone, trenbolone en THG met elkaar vergeleken

Op basis van hun testuitslagen berekenden de onderzoekers de bovenstaande relatieve androgene werking van een twintigtal steroiden.
De relatieve androgene werking van testosteron bedraagt 1.
Volgens de test interacteert DHT beter met de androgeenreceptor dan trenbolone, THG en methyltrenbolone. Methyltrenbolone doet het iets beter dan testosteron en THG, maar niet zo goed als trenbolone en DHT.
Voor een deel komt dat omdat de androgeencel van de Wageningers alleen androgeenreceptoren heeft. De progesteronreceptor en de estradiolreceptor versterken de werking van de androgeenreceptor. Beide receptoren kunnen de werking van de androgeenreceptor met een factor drie versterken.
Van methyltrenbolone, een ongehoord krachtig androgeen, ontdekte Roessel-Uclaf in de jaren tachtig dat het niet alleen een krachtig androgeen was, maar ook een krachtig progestageen. [J Steroid Biochem. 1987;27(1-3):255-69.] Uit dat onderzoek va Roessel-Uclaf de onderstaande figuur. Hoe meer en hoe dikker de streepjes, des te krachtiger is de androgeenwerking, de progesteronwerking en de glucocorticoidwerking. De figuur hieronder vergelijkt testosteron, DHT en methyltrenbolon.

Testosteron, boldenone, trenbolone en THG met elkaar vergeleken

Iets soortgelijks speelt bij THG. THG is tegelijkertijd een androgeen, een progestageen, een mineralocorticoid en een glucocorticoid.
Juist omdat sommige anabolen aangrijpen op meerdere receptoren tegelijkertijd zijn het zulke sterke androgenen, en bouw je er zoveel spiermassa mee op. [En heb je zoveel bijwerkinegn - red.]
Het ontbreken van andere receptoren bij de Nederlandsegistcel verklaart niet waarom boldenone zo matig presteert in de test. Boldenone doet voor zover bekend bijna niets met andere receptoren dan de androgeenreceptor. Toch zorgt het volgens de praktijkervaringen van chemische sporters voor prima resultaten. Misschien leest de menselijke cel het complex van androgeenreceptor en boldenon anders af dan de gistcel. [Het Anabolenboek: Werking van het Complex van Testosteron en zijn Receptor]
De gistcel is bedoeld voor screening van veevoer, supplementen en andere monsters, waarvan onderzoekers vermoeden dat ze androgene stoffen bevatten.
De onderzoekers ontwikkelden eerder een oestrogeengevoelige gistcel. Daarmee konden ze aantonen dat nandrolone een volwaardig oestrogeen is.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken