0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Anabolen & studies     Anabolen & Studies  Anabolen & studies     Antioestrogenen  Antioestrogenen    

2 8 - 0 7 - 2 0 0 9

  Testiculair overbezorgd? Kuur met Nolvadex en Andriol (Fertil Steril. 1997 Apr;67(4):756-62.)

Anabolenkuren verminderen per definitie je lichaamseigen aanmaak van testosteron, lees je in de ondergrondse handleidingen. Nou - niet per definitie. In de jaren negentig publiceerden Griekse endocrinologen van Elena Venizelou Hospital een studie waarin ze mannen milde kuurtjes gaven die de lichaamseigen aanmaak van testosteron lieten toenemen.

Testosteron-undecanoaat

Tamoxifencitraat
In een artikel dat in 1997 verscheen in Fertility & Sterility experimenteerden de Grieken met tachtig mannen die te weinig zaadcellen aanmaakten. Een deel van hen kreeg nepmedicijnen - de placebogroep. Een deel van hen slikte twee keer per dag 10 mg tamoxifen, de actieve stof in Nolvadex. Een ander deel slikte dagelijks drie capsules met 40 mg testosteron-undecanoaat, de actieve stof in Andriol. [Je ziet hierboven de structuurformules van beide middelen.] Een tenslotte slikte nog een deel van de mannen zowel Nolvadex als testosteron-undecanoaat. Na drie en zes maanden bepaalden de onderzoekers de spiegels van hormonen in het bloed van de mannen - en de kwaliteit van hun zaad.

De onderzoekers rapporteren dat de waarden voor testosteron en het hormoon FSH - een stuurhormoon dat de testes aanzet om testosteron aan te maken - nogal uiteenlopen. Maar uit de schaarse informatie in hun artikel kunnen we de onderstaande tabel samenstellen. Het beeld is duidelijk, maar niet alle trends hieronder zijn statistisch significant. T = testosteron.FSH - voor

FSH - na

T - voor

T - na

Nolvadex

5.8 +/- 3.1

8.2 +/- 3.2

534 +/- 188

783 +/- 402

Nolvadex + Andriol

5.7 +/- 2.8

7.9 +/- 3.0

591 +/- 217

850 +/- 252In de onderste rij zie je hoe de combinatie Andriol en Nolvadex niet alleen zorgt voor een hogere testosteronspiegel, maar ook voor meer FSH. Het is dus mogelijk: androgenen toedienen en tegelijkertijd de hypofyse en de testes prikkelen om meer testosteron te laten aanmaken.

Tijdens een anabolenkuur krimpen de testes. Tijdens deze kuur nam het volume van de testes echter toe. Hieronder staat de doorgetrokken lijn voor het volume van de testes van de placebogroep. De lijn met de puntjes-streepjes staat voor de Andriolgroep, de lijn met de grote strepen staat voor de Nolvadexgroep en de lijn met de kleine streepjes staat voor de mannen die zowel Andriol als Nolvadex slikten.


Testiculair overbezorgd? Kuur met Nolvadex en Andriol


De mannen maakten overigens ook meer zaadcellen aan door de behandeling. De gecombineerde toediening van Andriol en Nolvadex bleek het meest effectief.

Nu is een orale dosis van 120 mg testosteron-undecanoaat per dag nauwelijks interessant voor sporters. Maar misschien lukt het ook om de axis op peil te houden als je in plaats van testosteron een anabool steroid neemt dat minder zwaar drukt op de axis dan testosteron. Stanozolol of oxandrolon of zo. In een dosis die wel degelijk een ergogeen effect heeft.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken