Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Alzheimerpreventie       Aminozuren       Breinboosters       Taurine    

3 0 - 0 5 - 2 0 0 8

  Dierstudie: taurine verbetert geheugen ouderen (Neurosci Lett. 2008 May 2;436(1):19-22.)
Muizen die taurine - een bestanddeel van het energiedrankje Red Bull - via hun drinkwater krijgen toegediend, leren op gevorderde leeftijd beter dan oude muizen dan muizen die gewoon water drinken.
Taurine
Dat blijkt uit experimenten van neurobioloog Abdeslem El Idrissi van de City University of New York. Taurine laat oudere muizen bijna net zo goed leren als jonge.
El Idrissi liet zijn proefdieren rondlopen in een kooi met een verduisterd stuk. Gingen ze daarin, dan kregen de dieren een electrische schok. Vervolgens keek El Idrissi hoe snel de dieren leerden de schokken te vermijden.
Jonge muizen leren sneller dan oude, weten onderzoekers. Daarom deed de onderzoeker proeven met twee groepen muizen: de ene was twee maanden oud, de andere zestien maanden. Een labmuis van zestien maanden is al op redelijk op leeftijd.
De onderzoeker gaf de helft van zijn jonge muizen vier weken lang taurine door hun drinkwater. In een liter zat een halve gram taurine. Het humane equivalent van de dosis taurine die de muizen consumeerden was ongeveer 1200-2000 mg/dag.
De figuur hieronder vertelt na hoeveel tijd de jonge dieren een electrische schok kregen. Hoe langer die tijd - latency - des te soepeler verloopt het leerproces.

Dierstudie: taurine verbetert geheugen ouderen

De taurinesuppletie had op de jonge dieren weinig effect.
Gaf de onderzoeker taurine aan oudere muizen, dan deed taurine ineens wel iets. De oudere proefdieren kregen die stof gedurende acht maanden toegediend.

Dierstudie: taurine verbetert geheugen ouderen

Taurine verbetert dus leerprocessen bij oudere organismen, stelt de onderzoeker. Hij vermoedt dat taurine iets doet met de receptor GABA-A. In eerdere studies ontdekte hij dat taurine zich aan die receptor kan vastmaken. Een andere mogelijkheid is dat taurine leerprocessen stimuleert door in de hersenen de aanmaak van het enzym GAD te verhogen.
Red Bull
GAD zorgt voor de biosynthese van GABA. Tenslotte zou taurine ook nog iets kunnen doen met de glycine-receptoren.
Middelbare scholieren die blokken voor hun examen grijpen wel eens naar Red Bull om alert te blijven. Als je de dierstudie van hierboven op mensen mag betrekken, dan is het onwaarschijnlijk dat de taurine in het drankje bij jongeren het opnemen van nieuwe kennis bevordert. Maar bij ouderen - die de fabrikant van Red Bull overigens niet tot zijn doelgroep rekent - bevordert een voedingspatroon met veel Red Bull de mentale opnamecapaciteit misschien wel.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken