Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Hart & bloedvaten       Antioestrogenen       Antioestrogene supplementen    

0 7 - 0 8 - 2 0 0 9

  Tamoxifen verjongt bloedvaten (Circulation. 2001 Mar 20;103(11):1497-502.)

Chemische sporters die het antioestrogeen tamoxifen [de actieve stof in Nolvadex] gebruiken maken daarmee misschien hun bloedvaten gezonder, en verminderen hun kans op een dodelijk hartinfarct. Dat kun je afleiden uit een trial die onderzoekers uit Cambridge acht jaar geleden publiceerden in Circulation.

Tamoxifen verjongt bloedvaten

Tamoxifen verjongt bloedvaten
Tamoxifen [structuur hiernaast] is een SERM: een verbinding die zich kan vastmaken aan de receptor voor het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol. Tamoxifen is bovendien een antioestrogeen. De verbinding verdringt estradiol van zijn receptor, en voorkomt dat estradiol zijn werk doet. Tamoxifen zit in de estradiolreceptor als een afgebroken sleutel in een slot. Er kan geen andere sleutel meer in het slot, maar de deur gaat niet open. Sporters gebruiken tamoxifen om de bijwerkingen van oestrogenen, die bijvoorbeeld ontstaan als testosteron verandert in estradiol, te bestrijden. Een tweede toepassing is het gebruik na de kuur, om de lichaamseigen aanmaak van testosteron op te krikken.

In het Britse onderzoek kregen dertig mannen met dichtgeslibte bloedvaten 56 dagen elke dag 40 mg tamoxifen. De onderzoekers wilden meer weten over het effect van tamoxifen op hart en bloedvaten. Estradiol heeft zowel goede als slechte effecten op hart en bloedvaten. Estradiol verhoogt het 'goede cholesterol' HDL, en dat is positief. Estradiol zorgt ook voor bloedstolsels, en dat is minder mooi.

De testosteronspiegel van de mannen steeg. De estradiolspiegel ook. De omzetting van testosteron in estradiol in de mannen ging kennelijk gewoon door.


Tamoxifen verjongt bloedvaten


NCA = 10 male patients with a history of chest pain suggestive of angina pectoris but with normal coronary angiograms. TVD = mannen met een triple-vessel disease. Lees: dichtgeslibte aderen in het hart. Deze groep kreeg statines en aspirine.

De onderzoekers bepaalden met een ingewikkelde procedure de mate waarin de elasticiteit van de bloedvaten [ED-FMD] van de mannen. Je ziet hieronder dat de behandeling met tamoxifen die elasticiteit verhoogde.


Tamoxifen verjongt bloedvaten


Als je gezond en jonger dan 40 bent, dan heb je waarschijnlijk een ED-FMD van 7 procent. Word je ouder, dan vermindert je ED-FMD op je 51ste tot 5 procent. Op je 63ste is je ED-FMD is 3.5 procent. De NCA-groep was gemiddeld 51 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van de TVD-groep was 63 jaar. De cardiovasculaire leeftijd van de mannen nam dus af.

Hieronder zie je nog meer cardiovasculaire parameters.


Tamoxifen verjongt bloedvaten


De meeste effecten zijn gunstig. Lipoprotein (a) is een bouwsteentje van het slechte LDL-cholesterol. Hoe meer ervan in je bloed is, des te meer maken cardiologen zich zorgen. Triglyceriden kun je beter ook maar met mate in je bloed hebben, en LDL ook niet. Het effect op het HDL is ongunstig.

Al met al zijn de onderzoekers aangenaam verrast door hun onderzoeksuitkomsten. "The data provide strong evidence to support clinical evaluation of SERMs for the treatment of men with coronary artery disease", schrijven ze in de laatste regel van het artikel.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken