Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Antioestrogenen       Antioestrogene supplementen    

1 5 - 1 2 - 2 0 0 6

  Tamoxifen misschien net zo gevaarlijk voor vrouwelijke bodybuilders als DES-hormoon (Clin J Sport Med. 2002 Sep;12(5):313-4.)
Alweer wat ouder artikel van twee legerartsen waarvan we niet weten wat we ervan moeten denken, maar waarvan we wel vinden dat het goed is als je ervan weet.
De auteurs beschrijven het geval van een overigens redelijk gezonde vrouwelijke bodybuilder van 26 jaar. De vrouw lijdt al jaren aan een eetstoornis. Los daarvan is het enige wat ze mankeert dat ze nog maar weinig ongesteld is. Ze gebruikt geen drugs of alcohol, maar als de artsen doorvragen blijkt dat ze zes jaar geleden, en half jaar achter elkaar, heeft gekuurd met tamoxifen. Ze slikte twintig tot veertig milligram per dag.
Tamoxifen
De vrouw kent nog meer vrouwelijke bodybuilders die tamoxifen gebruikten. Net als zij proberen ze met het antioestrogeen hun vetpercentage te verlagen. Op haar dijen en billen lukte dat, herinnert de bodybuilder zich, op haar buik niet. Bovendien merkte ze dat haar borsten kleiner werden, dat ze 's nachts ging zweten en dat ze opvliegers kreeg. De verschijnselen verdwenen toen ze stopte met slikken.
Diethylstilbestrol
De schrijvers van het stuk zijn ongerust. De chemische structuur van tamoxifen, zeggen ze, lijkt op die van het DES-hormoon. DES of diethylstilbestrol is een synthetisch oestrogeen dat in 1938 is uitgevonden. Het is decennia gebruikt, totdat onderzoekers ontdekten dat het de foetus beschadigde, en ervoor zorgde dat kinderen mismaakt op de wereld kwamen.
Omdat de meeste vrouwelijke bodybuilders in de leeftijd zijn dat ze kinderen kunnen krijgen, bestaat het risico dat ze ongemerkt zwanger zijn terwijl ze tamoxifen slikken. En wat gebeurt er dan met hun kind?

1 4 - 1 2 - 2 0 0 6

  Tsjechische overheid start onderzoek naar verzwegen dopingproject (AP Dec 13 2006) [Offline]
Net als de Sowjet-Unie en de DDR had ook Tsjecho-Slowakije in zijn communistische verleden een geheim dopingproject. Artsen, in dienst van vadertje staat, spoten vierhonderd sporters op tot een competitief niveau, schat Jaroslav Nekola van het IOC. Onder hen bevond zich de Olympische medaillewinnaar Oto Zaremba. Hij komt nu moeilijker uit zijn bed dan zijn tachtigjarige moeder, die herstellende is van een hartaanval.

1 3 - 1 2 - 2 0 0 6

  Anabolenagent raadpleegt de computer, en is alles kwijt (Suedddeutsche Zeitung 11.12.2006)
Mooi, herkenbaar maar triest verhaal, deze reportage die geen enkele naam noemt.
Een jonge Duitse politieagent – standplaats: Munchen - wil dolgraag bij een bijzondere eenheid, en traint hard om dat voor elkaar te krijgen. Hij zwemt, hij haltert – en hij gebruikt anabolen. Voor hij er erg in heeft, zijn zijn vrienden van het type waarvan je moeder zegt: het zijn leuke jongens, maar hou ze alsjeblieft op een afstandje.
Onze agent gaat bijklussen aan de deur van discotheken, hij slikt peppillen. Maar hij komt pas echt in de problemen als hij bij wijze van vriendendienst een kenteken checkt. Hij denkt: het zal wel met tweedehandswagens van doen hebben. In werkelijkheid koeriert de vriend in kwestie een partij coke. En die vriend vraagt zich af of de wagen die hem volgt van de narcoticabrigade is.
En nu is de bodybuildende agent alles kwijt.
"Trotz seiner Beteuerung, inzwischen ein anderer Mensch geworden zu sein, will ihn das Polizeipraesidium nicht einmal mehr im Innendienst beschäftigen. Auch die Disziplinarkammer des Verwaltungsgerichts stellte fest, dass das Vertrauensverhältnis des Dienstherrn irreparabel zerstoert sei."

1 1 - 1 2 - 2 0 0 6

  Dinsdagavond, VPRO: Documentaire over jonge dode voetballers (extrafris.nl)
Dinsdag 12 december om 20:30 uur, Nederland 3. Dan zendt de VPRO de documentaire With death on the pitch uit. Een Deense productie van Miki Mistrati, die eigenlijk Når Døden Spiller Med heet, gaat over het verdacht grote aantal voetballers dat plots overlijdt aan een hartaanval.
Het aantal jonge, ogenschijnlijk fitte atleten dat dood het veld verlaat, stijgt nog steeds. Vijftig spelers zijn er de afgelopen vijf jaar in Europa onder verdachte omstandigheden overleden. De documentaire onderzoekt gevallen in Scandinavie en Zuid-Europa, en
Diclofenac
legt een link met de pijnstillers, die geblesseerde sporters nemen zodat ze toch door kunnen spelen. Van Vioxx weten we dat het de kans op een hartaanval verhoogt, maar ook de minder krachtige producten, zoals Ibuprofen, Voltaren en Diclofenac zijn waarschijnlijk niet zo onschuldig als sporters en coaches denken.

1 1 - 1 2 - 2 0 0 6

  Anabolen overspoelen Ierland (Irish Medical Times 1 December 2006) [Offline]
Ook in Ierland, de vergeten uithoek van Europa, nemen de autoriteiten steeds meer clandestiene medicijnen in beslag. In 2005 steeg het aantal gemeten overtredingen, ten opzichte van het jaar daarvoor, met 76 procent. Dat zegt de Irish Medicines Board.
"An area of concern last year was the internet sales of anabolic steroids, according to Mr John Lynch, which were the main substances in products seized, along with contraceptives, recombinant human growth hormone, erectile dysfunction formulations, weight loss products, skin lightening products and antibiotics."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken