Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Antioestrogene supplementen       Antioestrogenen       Anabolen & studies    

1 7 - 0 6 - 2 0 0 9

  Nolvadex beste T-booster onder de SERMS (Fertil Steril. 2009 Apr;91(4 Suppl):1427-30.)

Je kuur zit erop en je wilt wat gebruiken om je testosteronspiegel te normaliseren. Je twijfelt tussen good old tamoxifen en zijn broertjes raloxifene en toremifene. Griekse onderzoekers publiceerden in Fertility & Sterility een studie waaruit je kunt afleiden dat tamoxifen de beste keuze is.

Tamoxifen, raloxifene en toremifene zijn SERMS: ze maken zich vast aan de receptor voor estradiol, maar daarna starten ze niet de processen op die normaliter plaatsvinden nadat estradiol zich heeft vastgemaakt aan zijn receptor. Daarom gebruiken artsen SERM's tegen tumoren die groeien door vrouwelijke hormonen.

Chemische sporters gebruiken SERM's omdat ze de testosteronspiegel verhogen. Het lichaam monitort de aanmaak van geslachtshormoon onder meer door de concentratie estradiol in het bloed in de gaten te houden. Wordt die hoog, dan gaat de aanmaak van alle geslachtshormonen naar beneden - dus ook de aanmaak van testosteron. Omdat die controlemechanismen gebruikmaken van estradiolreceptoren, voeren SERM's de testosteronproductie op. Vandaar dat chemische atleten middelen als tamoxifen gebruiken na een anabolenkuur.

De Grieken deden experimenten met een kleine driehonderd onvruchtbare mannen, die te weinig zaadcellen en vaak ook weinig testosteron aanmaakten. De onderzoekers gaven de mannen drie maanden lang elke dag 20 mg tamoxifen, 60 mg toremifene of 60 mg raloxifene. Hieronder zie je wat er gebeurde met de LHH-, FSH- en testosteronspiegel van de mannen.


Nolvadex beste T-booster onder de SERMS


Het effect van raloxifene op de testosteronspiegel is bescheiden. Voor chemische sporters is dat middel voor een nakuur dus niet interessant. Toremifene doet het beter, maar presteert net wat minder goed dan tamoxifen. Interessant is ook dat de tamoxifen na twee maanden zijn maximale werking lijkt te verliezen.

Voor de volledigheid zie je hieronder nog het effect op de zaadcellen. Weer doet raloxifene het minder goed dan tamoxifen en toremifene.


Nolvadex beste T-booster onder de SERMS


De onderzoekers vermoeden dat de twee betere SERM's niet alleen werken via de hormonale thermostaat van het lichaam, en de hypofyse aanzetten om meer stuurhormonen te maken [die de testes dan weer aanzetten om testosteron te produceren]. Ze denken dat tamoxifen en toremifine ook direct iets doen met de testosteronproduceren cellen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken