|
||
|
||
2 8 - 0 2 - 2 0 0 3 Supplementenindustrie misbruikt onderzoek groeihormoon, zegt New England Journal of Medicine
Het hoogst aangeschreven wetenschappelijke medische tijdschrift op deze planeet, de New England Journal of Medicine, is de supplementen- en groeihormoonindustrie meer dan zat. Al jaren gebruiken goeroes en fabrikanten van supplementen een publicatie uit 1990 in het blad om te 'bewijzen' dat hun producten verouderingsverschijnselen bestrijden, vet afbreken en spiermassa opbouwen. Nu is de maat vol.
'Mijn bloed kookt', zegt hoofdredacteur Jeffrey Drazen. 'We krijgen mailtjes van mensen die ons vragen: waarom bevelen jullie in hemelsnaam deze rommel aan? Maar wij bevelen helemaal niks aan.' Drazen heeft een jaar lang websites verzocht de publicatie uit 1990 niet meer te misbruiken als bewijs voor de werking van hun producten. Soms waren dat websites van verjongingsklinieken, soms van webapotheken, maar meestal ging het om supplementenwinkels die groeihormoonboosters verkochten.
Drazens pogingen hadden geen resultaat. De sites reageerden niet. Het tijdschrift heeft daarom twee advocaten in de arm genomen om de bedrijven aan te pakken. 'Zo maken we hopelijk duidelijk dat ons blad helemaal niks aanbeveelt', aldus Drazen. Tot de aangeklaagden behoren onder meer Ultimate Health en The American Anti-Aging Society.(1)
De studie uit 1990 waar het allemaal om draait is klein. Twaalf mannelijke zestigers met een lage IGF-1-spiegel kregen een half jaar lang synthetisch groeihormoon, verloren vet en bouwden spierweefsel op.(2)
Fabrikanten van allerlei preparaten grijpen de publicatie aan om te bewijzen dat hun producten de klok van het verouderingsproces twintig jaar terugzetten - en de seksuele potentie herstellen, grijs haar zijn originele kleur teruggeven, rimpels bestrijden, botten versterken en het uithoudingsvermogen verbeteren. Dat gebeurt in advertenties die ervoor zorgen dat de pagina op de website van de NEJM waar het artikel staat 10.000 klikken per maand krijgt.(3) Zoveel bezoek krijgen andere pagina's op de site in een jaar.
Vooral fabrikanten van growth hormone releasers misbruiken de studie, zegt Drazen. Ze verwijzen naar de studie om kopers zand in de ogen te strooien. Of hun product de afgifte van groeihormoon verhoogt, daar hoor je ze niet over. Het is ordinaire oplichting en daar wil de NEJM niet aan meewerken.(4)
Het tijdschrift heeft het misbruikte onderzoek daarom gratis voor iedereen beschikbaar gemaakt. Wie de pagina oproept krijgt eerst een stukje tekst op het scherm waarin de redactie uitlegt wat er aan de hand is. De tekst verwijst door naar twee andere stukken.
Beide stukken zijn geschreven door de endocrinoloog Mary Lee Vance. De eerste dateert uit 1990 en was bedoeld als commentaar op de groeihormoonstudie. In dat artikel zei Vance dat niet duidelijk was of de opgebouwde spier ook 'echte' spier was. Konden de mensen er ook wat mee? Werden ze sterker? Dat was niet onderzocht.(5)
Het andere stuk van Vance komt uit de NEJM van 27-2-2003. Het is een update en begint met een uithaal naar de industrie, en vooral naar de fabrikanten van oraal groeihormoon, die verzwijgen dat de menselijke spijsvertering groeihormoon in kleine stukjes knipt die geen farmacologische werking meer hebben.
Niet minder leugenachtig zijn de makers van supplementen die de aanmaak van groeihormoon zouden moeten stimuleren. De claim dat bijvoorbeeld suppletie met L-arginine de aanmaak van groeihormoon zouden verhogen is twijfelachtig, aldus Vance. De aanname gebaseerd op studies naar de effecten van tientallen grammen L-arginine die via een infuus het lichaam in komen.
Daarna somt Vance op wat latere studies over de effecten van groeihormoon hebben aangetoond. Dat groeihormoon net zo goed werkt als trainen op een sportschool, en dat groeihormoon niets aan gewichttraining toevoegt. Dat groeihormoontoediening mogelijk de kans op kanker verhoogt. Dat groeihormoon weliswaar de spiermassa vermeerdert, maar dat die extra spieren de lichaamskracht niet verhogen, ook niet in combinatie met testosteron (Het gaat daarbij om lagere doseringen dan sporters gebruiken) en dat er ook geen aanwijzinggen zijn dat groeihormoontoediening het verouderingsproces afremt.
"Antiaging therapy with growth hormone has not yet been proved effective according to objective outcome criteria", aldus Vance.(6)
1. Amy Norton. Journal Takes Aim at Growth Hormone Advertisers. Reuters, 26-2-2003. |
|
|