Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Soja       Cosmeceuticals       Phytopreparaten    

2 0 - 0 2 - 2 0 0 9

  Supplement met soja-isoflavonen vermindert rimpels in het gezicht (J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2007 Feb;53(1):57-62.)
Een supplement met geen eens zo verschrikkelijk veel isoflavonen uit soja vermindert het aantal rimpeltjes in de huid en maakt de huid bovendien elastischer. Dat ontdekten Japanse onderzoekers van de Kikkoman Corporation, een producent van sojasaus.
Isoflavonen zijn verbindingen uit de sojaboon die in het ene weefseltype de werking van estradiol imiteren, en in het andere weefseltype de werking van estradiol juist saboteren. Isoflavonen interacteren in het lichaam met de beta-receptor voor estradiol, en brengen zo de gewenste effecten van estradiol teweeg: ze verbeteren het cholesterol, stimuleren de aanmaak van botweefsel en remmen overgangsklachten als opvliegers.
Supplement met soja-isoflavonen vermindert rimpels in het gezicht
Tegelijkertijd verminderen isoflavonen de werking van de alpha-receptor voor estradiol. Omdat via die receptor estradiol een rol speelt bij hormoongevoelige vormen van kanker, verminderen isoflavonen in sommige studie de kans op borst- en prostaatkanker.
Fabrikanten stoppen isoflavonen ook in cosmetica. Dat komt omdat isoflavonen in reageerbuizen de ontwikkeling van huidcellen stimuleren, de afbraak van collageen verminderen en voorkomen dat vetten in de huid veranderen in agressieve verbindingen.
De Japanners wilden weten of soja-isoflavonen ook de vorming van rimpels in de huid konden tegengaan. In de Japanse cultuur maken vrouwen zich vooral zorgen over rimpels bij de ogen. Vandaar dat de onderzoekers zich daarop concentreerden.
De Japanners recruteerden twee dozijn vrouwen van rond de veertig. Ze gaven de ene helft een supplement, en de andere helft een placebo. De vrouwen in de supplementgroep slikten twaalf weken achtereen dagelijks veertig milligram aglycone soja-isoflavonen. Dat wil zeggen dat er geen suikergroepen aan de isoflavonen vast zaten. Voor de meeste sojasupplementen op de markt geldt dat je ongeveer een gram extract moet slikken om veertig milligram onversuikerde isoflavonen wilt binnenkrijgen.
Effect op de grote rimpels bij de ogen vonden de onderzoekers niet. Ze ontdekten wel dat tijdens de proef het aantal kleine rimpeltjes bij de ooghoeken afnam. Dat zie je in de figuur hieronder. Bij de supplementgroep nam het berimpelde oppervlak af, bij de placebogroep nam het toe.


Supplement met soja-isoflavonen vermindert rimpels in het gezicht


Het supplement leek ook de elasticiteit van de huid te verhogen. Dat maten de onderzoekers door de huid bij de ogen een beetje even op te rekken en vervolgens te kijken hoe snel de huid weer terugveerde.


Supplement met soja-isoflavonen vermindert rimpels in het gezicht


Dat dieet het ontstaan van rimpels kan vertragen is geen nieuwe ontdekking. Epidemiologen hebben al eens gemeld dat een dieet met veel groenten, olijfolie en vis het ontstaan van rimpels uitstelt - ten opzichte van een ander dieet. Ook een dieet met veel bonen vertraagt volgens onderzoek de huidveroudering. Het effect van sojabestanddelen op rimpels was nooit eerder onderzocht.

Tomatenpuree houdt de huid jong (29-4-2008)
Polyfenolen uit cacao maken de huid sterker (16-5-2006)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken