Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anti-aging       Groeihormoon       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

2 4 - 0 9 - 2 0 1 0

  Studie: zestien weken groeihormoon en testosteron (J Clin Endocrinol Metab. 2009 Jun;94(6):1991-2001.)

Drie kilo vetvrije massa erbij en ruim twee kilo vet eraf. Ziedaar het bescheiden netto resultaat van 16 weken groeihormoon en testosteron aan mannen van ongeveer 70 jaar. Amerikaanse artsen publiceerden een studie in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism waaraan 112 mannen meewerkten.

Groeihormoon

Testosteron
Tussen het 70ste en 80ste levensjaar verliezen ouderen die niet aan sport doen 30 procent van hun spierkracht - net zoveel als tussen het 50ste en 70ste levensjaar. Na de 70 verdubbelt dus het tempo waarin ouderen spierkracht verliezen. Met hun studie wilden de onderzoekers achterhalen of artsen daar met groeihormoon en testosteron iets aan konden doen.

De onderzoekers legden in al hun proefpersonen de natuurlijke aanmaak van testosteron stil met leuprolide. Vervolgens verdeelden ze hun proefpersonen over 6 groepen.

Groep A smeerde dagelijks 5 gram testosterongel op het lichaam. Dat leverde voldoende testosteron voor een hormoonspiegel die in deze leeftijdsgroep normaal is. Maker van de gel was Solvay.

Groep B injecteerde daarbij 2-3 uur na het avondeten ongeveer 0.75 IE groeihormoon. Die hoeveelheid werkt anabool in volwassenen die door een medische afwijking onvoldoende groeihormoon aanmaken. Fabrikant van het gebruikte preparaat was Genentech. Groep C injecteerde ongeveer 1.27 IE groeihormoon.

Groep D smeerde 10 gram testosterongel. Die hoeveelheid zorgt voor een hormoonspiegel die je vindt bij jonge mannen.

Groep E injecteerde daarbij 0.75 IE groeihormoon, groep F 1.27 IE groeihormoon.

Hieronder zie je hoeveel vetvrije massa de proefpersonen wonnen. De donkere balkjes staan voor de vetvrije massa in de armen en benen. Daaronder zie je hoeveel vetmassa de proefpersonen verloren. De donkere balkjes staan voor de vetmassa op de romp. De figuren bevestigen wat bodybuilders al weten. Groeihormoon en testosteron versterken elkaars werking.


Studie: zestien weken groeihormoon en testosteron


Fitter werden de proefpersonen door de behandeling niet, wel sterker. Dat gebeurde alleen in de groep die dagelijks 10 gram testosterongel smeerde. In combinatie met groeihormoon wonnen de proefpersonen 30 procent aan kracht. Dat is wat ze normaliter tussen hun 70ste en 80ste zouden moeten verliezen.


Studie: zestien weken groeihormoon en testosteron

Studie: zestien weken groeihormoon en testosteron


De behandeling leidde tot een verhoging van de bloeddruk en maakte het bloed een beetje stroperiger. De concentratie van het prostaatkankereiwit PSA steeg. Merkers voor diabetes, zoals de nuchtere bloedsuikerspiegel, HOMA-IR en QUICKI stegen, net als de hoeveelheid triglyceriden. De effecten waren statistisch significant, maar op zichzelf geen reden voor artsen om zich grote zorgen te maken.

Wat de combinatie van effecten betekent op de langere termijn durven de onderzoekers niet te zeggen. Ze vinden wel dat mensen die testosteron en groeihormoon gaan gebruiken onder continu medisch toezicht moeten staan.

"Combined administration of physiological doses of testosterone and rhGH resulted in substantial gains in lean mass end voluntary muscle strength, along with reductions in total and trunk fat that were of greater magnitude than treatment with testosterone alone", concluderen de onderzoekers.

De proefpersonen trainden niet. Wij kunnen ons niet onttrekken aan de indruk dat de proefpersonen de gemeten effecten ook hadden kunnen bereiken als ze waren gaan sporten en hun dieet hadden aangepast.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken