Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & suppletie       Suppletie voor duuratleten       Curcumin       Phytopreparaten    

2 4 - 0 8 - 2 0 0 9

  Studie VS-leger: curcumin verbetert prestaties na zware inspanning (Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2007 Jun;292(6):R2168-73.)

Supplementen met curcumin, een verbinding uit de plant Curcuma longa, verbeteren misschien de prestaties van zwaarbelaste sporters en soldaten. Dat concluderen bewegingswetenschappers van de University of South Carolina in een dierstudie die is betaald door het Amerikaanse leger.

Studie VS-leger: curcumin verbetert prestaties na zware inspanning
Studie VS-leger: curcumin verbetert prestaties na zware inspanning
De onderzoekers gaven muizen dagelijks een halve gram standaardvoer [plac]. De helft kreeg voer waarin 10 milligram curcumin zat [cur]. Na drie dagen moesten de muizen 2.5 uur hardlopen. Het grootste deel van de tijd renden de muizen van een helling van -14 graden. Een andere groep rende up hill, en beklom een helling van +14 graden.

Na die inspanning wachtten de onderzoekers 48 of 72 uur, en lieten de muizen toen nog een keer lopen. Ze keken hoe lang het duurde totdat de muizen dat letterlijk niet meer volhielden. Hieronder zie je dat de suppletie met curcumin bij de muizen die down hill hadden gerend zorgde voor betere prestaties. De effecten in de andere groepen waren niet significant.


Studie VS-leger: curcumin verbetert prestaties na zware inspanning


Curcumin werkte antikatabool. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de figuur van hieronder. Je kijkt naar de creatinekinasespiegel zoals de onderzoekers die 48 en 72 uur na de 150-minutensessie bij de muizen hebben gemeten. Hoe meer creatinekinase er na inspanning in het bloed zit, des te meer spierschade is er ontstaan. Curcumin verminderde die schade aanzienlijk.


Studie VS-leger: curcumin verbetert prestaties na zware inspanning


Een andere merker voor spierschade is de concentratie van ontstekingseiwitten in spierweefsel. In de spieren van de muizen maten de onderzoekers TNF-alpha, interleukine 6 en interleukine 1beta, en zagen dat curcumin de aanmaak van die eiwitten afremde. De figuur hieronder vertelt je bijvoorbeeld wat er gebeurde met TNF-alpha.


Studie VS-leger: curcumin verbetert prestaties na zware inspanning


De onderzoekers concluderen uit hun proeven dat curcumin misschien interessant is voor soldaten en sporters die veel van hun lichaam vergen, maar niet de tijd hebben om volledig te herstellen. Ontstekingsremmers als ibuprofen helpen bij hen niet tegen de spierpijn en remmen het herstelproces alleen maar af. [Bij jonge mensen, misschien niet bij ouderen.] Maar curcumin lijkt wel te werken. "These findings may have important ramifications with respect to novel nutritional strategies that enhance performance recovery following stressful endurance events, such as those commonly undertaken by athletes and military personnel."

Deze website heeft curcumin wel eens betiteld als 'kruidenclenbuterol'. In dierstudies remt de verbinding uit geelwortel of koenjit spierafbraak. Curcumin remt spierslopende mechaniekjes in de spiercel, zoals calpain en het proteasoom. Bovendien verhoogt curcumin de stofwisseling. In dierproeven verhoogt curcumin vooral de verbranding van vetzuren. Bang voor bijwerkingen hoeven gebruikers niet te zijn. Waarschijnlijk werkt curcumin levensverlengend, doordat het in de hersenen de opbouw van plaques tegengaat.

Er zijn overigens al sportsupplementen met curcumin op de markt. Je komt de verbinding tegen in BounceBack van Mannatech. Dat bedrijf publiceerde onlangs een humane studie, die suggereert dat BounceBack spierschade door krachttraining een beetje vermindert.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken